2,230 читачів

В Білій Церкві вшанували Лицаря духу Василя Стуса конкурсом читців його поезій

51287880_2702959206388366_7020289212574334976_o
 Довгою була дорога Василя Стуса до свого читача. Невеликі наклади збірок його віршів, публікації в кількох журналах були лише прологом до глибоко-філософської думки видатного поета і невтомного борця з тоталітаризмом.
Стусом захоплювалися люди з вільним козацьким духом, передаючи в рукописних зшитках вірші з словами:
Отак живу: як мавпа серед мавп.
Чолом прогрішним із тавром зажури
все б’юся об тверді камінні мури,
як їхній раб, як раб, як ниций раб.
 
Стуса проклинали сірі літературні чиновник, слухняно виконуючи наказ про цькування українських патріотів: «З художнього боку вірші Стуса це якась маячня, злобливе белькотіння, а з громадського, політичного — це свідомий наклеп, очорнювання і оббріхування нашої дійсності».
 
Василь Стус став символом незламного духу, відповідальності перед своїм народом. І досі його постать викликає лють у проросійського діяча Віктора Медведчука та його посіпак. Минуло 39 років від ганебного процесу, коли адвокат-комсомолець допомагав репресивній системі нищити поета. Але Стус живий у віршах.

В Білій Церкві конкурс читців поезій Василя Стуса відбувся вже увосьме. Його організаторами і меценатами стали Білоцерківська ЦБС, Білоцерківська «Просвіта». Меценатами конкурсу стали відділ культури і туризму БМР, Білоцерківська ЦБС, «Просвіта», видавництво «Час Змін Інформ», Союз українок і підприємець Наталія Задорожня.

 В конкурсі взяло участь 27 учасників у двох вікових категоріях. Журі почуло голос Стуса – простого й водночас складного, відважного борця і тонкого лірика. Підсумкові оцінки були дуже щільними, проте переможця було визначено одноголосно. Ним став учень ЗОШ №18 Михайло Міняйло, який прочитав власний вірш про Поета. Михайло давно бере участь у конкурсах декламаторів і за його зростанням, як читця, цікаво було спостерігати. А він ще й показав себе, талановитим автором, який зумів відчути творчість Стуса. Та й оплески журі й учасників конкурсу були підтверджуючим фактором його перемоги.
 
Перше місце в номінації «Школярі» зайняли Анастасія Сокол і Марія Малютіна, друге – Анна Панько, Анна Агалієва і Каріна Братасюк. Третє – Анастасія Павловська і Анастасія Чернух.
 
Напрочуд цікавими були виступи учасників у категорії «Студенти». Часто члени журі нарікають на студентську молодь, бо ті не стараються знайти рішення в образі чи лінуються творчо підійти до прочитання поезії. Цього разу було не так. Нехай Гран-прі студентам цього разу не піддалося, але прогрес видно і чутно. Тож І місце присуджено Ірині Кониш, ІІ – дуету Вікторії Чиж й Іоанні Величко, а ІІІ – Марії Ільєнко та Віолетті Ляхевич.
 А найголовніше в проведеному конкурсі, що ми знову мали змогу насолодитися творчістю Василя Стуса.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: