2,239 читачів

Замість колючого дроту має бути пам’ятник героям

гриф

Чому не варто поєднувати в одному монументі подвиг Героїв Небесної Сотні із подвигом решти борців за волю України? Чому пам’ятник не можна будувати на місці поваленого Леніна? Чому благоустрій площі, яка ще носить ім’я Антона Гординського, вплине на інвестиційну привабливість Білої Церкви? На ці та інші питання по вшануванню Героїв Небесної Сотні йшлося на прес-конференції голови Білоцерківської «Молодої Просвіти» Костянтина Климчука, одного з засновників благодійного фонду «Час змін» Олександра Миколаєнка та архітектора Олега Пускова.

«Багато думок є з приводу того, що необхідно встановити монумент борцям за волю України, – сказав Костянтин Климчук, – але у нас така багата на героїв історія, що втілити у життя такий задум надзвичайно важко. Щодо вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні, то потрібно зрушити справу з місця. Минуло півтора року з часу подій на Майдані, але білоцерківська влада не спромоглася взяти на себе ініціативу і перейменувати вулицю чи площу, як практикується в інших містах України. «Молода Просвіта», перебравши кілька варіантів, подала на розгляд міському голові Василеві Савчуку проект рішення міської ради про перейменуванні вулиці й площі Гординського на честь повстанців. Ми дивимося на кілька кроків вперед і переконані, що не може бути в історичному центрі міста автостоянки, яка схожа на концтабір. Ділянка перебуває в оренді у ФОП Льолі Гамової-Постернак і в бюджет від її експлуатації надходить лише 28 тисяч гривень щорічно. А там можна провести благоустрій і зробити привабливе для туристів місце. Та й білоцерківці приходили б туди і згадували події зими 2014 року, тим паче, що серед загиблих на Майдані було двоє мешканців нашого міста. Потрібно розбудовувати місто в європейській традиції, де існують каскади привабливих площ. Також варто нагадати, що МПП «Диліжанс» (директор В. Гамов) здійснювало перевезення учасників «Антимайдану». Тож ліквідація автостоянки, яку необхідно буде здійснити, врахувавши усі інтереси її користувачів, і встановлення пам’ятника Героям, буде символічною спокутою перед містом».

гриф3

Підприємець Олександр Миколаєнко зазначив, що Революція Гідності не була переворотом. Зміна системи назріла – це відчув народ і вийшов на вулицю аби відстояти свої свободи. Політичні еліти міста й країни не встигають за волевиявленням людей. Так само і з вшануванням Небесної Сотні, яке затягується. О.Миколаєнко наголосив – він має туристичний бізнес і для Білої Церкви самого парку мало. Потрібно розбудовувати туристичну привабливість і зробити її можна в контексті патріотичного виховання.

Архітектор Олег Пусков у своєму виступі зазначив, що існують варіанти забудови кварталу вул. Наливайка – вул. Ярослава Мудрого – вул. Гоголя. Варто відзначити новаторське бачення архітектора, який у своєму проекті поєднав адміністративну і житлову забудову дійсно проблемної ділянки Та й паркінг там присутній, тож власникам авто немає чого журитися. «Якщо нічого не робити, то нічого й не зробиться – стверджує Олег Пусков. – За сучасних технологій можна легко сформувати площу Героїв Небесної Сотні на місці площі Гординського і вписати туди існуючу забудову. Навіть трансформаторну будку ліквідувати не становить проблем. Якщо площу буде сформовано – то інвестиційна привабливість ділянки, забудованої старими приватними будинками, значно зросте. Біла Церква має розвиватися. Немає інвестора в місті? Давайте шукати його за межами Білої Церкви та країни. Маємо дивитися у майбутнє».

гриф2

Учасники прес-кон­фе­ренції повідомили, що кількість прихильників цієї ініціативи зростає з кожним днем. «За цю ініціативу вже підписалося понад 300 мешканців нашого міста різних вікових груп. Збір підписів продовжується, а Льолі Гамовій-Постернак ми направимо відкритого листа з проханням прибрати автостоянку з площі», – наголосив Костянтин Климчук.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: