1,082 читачів

Новий сезон відкрили старим концертом

1196549

Чи варто було розтягувати дійство на три години і «годувати» глядача «вчорашніми стравами»?

15 серпня було відкрито 80-й ювілейний сезон у Київському академічному музично-драматичному театрі ім. П.К. Саксаганського. Про події, які розгорнулися у ньому, наш тижневик писав неодноразово, тому хотілося подивитися на артистів, вокалістів, танцюристів в умовах «наближених до бойових». Глядачі, що заповнили всі місця у залі, теж чекали на святковий концерт, яким зазвичай супроводжується подія такого значення. Білоцерківці звикли, що «саксаганців» приходять вітати очільники міста, діячі культури та церкви, високопосадовці з облдержадміністрації. Цього ж разу усе було значно скромніше і тривіальніше.

Першим на сцену вийшов художній керівник театру В’ячеслав Усков. Він привітав аудиторію і поділився деякими планами щодо перебігу ювілейного сезону: «До ювілейної дати ми будемо готуватися, і в лютому місяці (звук був поганий, тому за точну дату не ручаюся – авт.) буде святковий вечір. Думаю, що на цьому святі багато акторів нашого театру одержать звання і державні нагороди. Через декілька днів буде прем’єра музичної вистави «Ханума» (режисера В’ячеслава Стасенка), трохи пізніше – 3 жовтня – буде прем’єру вистави «Американська рулетка». Ставити її буде новий запрошений режисер пан Бойко. Потім вистава – «Обережно, жінки», далі приступаємо до постановки «В неділю рано зілля копала», згодом покажемо „Афінські вечори”, які ставитиме знайомий вам режисер Ігор Славінський. Режисер, який працював над виставою «Хто кому Рабинович?», ставитиме «Ніч перед Різдвом». Усе це ви зможете побачити до Нового року. А ще заплановано різноманітні шоу і таке інше.»

1377160632Потім В’ячеслав Усков вручив почесну відзнаку Київського обласного відділення Національної спілки театральних діячів Євгену Калганову та запросив його до слова. У свою чергу Калганов зазначив, що вони разом із Усковим розвивали білоцерківський театр, і подарував режисерові В’ячеславу Стасенку справжню кавказьку бурку, побажавши побачити одягненим в неї виконавця ролі князя у «Ханумі».

Далі був концерт. Багато писати щось про нього не варто, адже усі (крім одного-двох) номери показувалися раніше. Деякі (як от про примерзлі язики із новорічної програми «Буря у келиху шампанського») взагалі здавалися притягнутими за вуха і потрібними лише для того, щоб залатати дірки у нашвидкоруч зведеному шоу. Тож сумнівно, чи варто було розтягувати дійство на три години і «годувати» глядача «вчорашніми стравами». Тим паче звучали артисти якось непереконливо, здається, є проблеми зі звуком. Видно, що люди, які прийшли на місце звільнених працівників, на «ви» зі звуковим пультом.

Хотілося б написати кілька абзаців про анонсовані В. Усковим вистави. Знову зроблено виразний крен у бік комедій. Це, як увімкнути телевізор, а там КВК показують, тиснеш кнопку на пульті, а на другому каналі – «Камеді клаб», третьому – «Аншлаг» (не проти ночі буде згадано). Чи розгортаєте журнал або газету, а там сороміцькі анекдоти на всіх шпальтах. Інтерес викликають «Афінські вечори», бо Ігор Словінський зовсім недавно ставив цю виставу на сцені «Молодого театру» (Київ). Цікаво, білоцерківська постановка буде калькою з київської, чи все ж режисер внесе оригінальні ходи.

Справжньою прикрасою сезону може стати «У неділю рано зілля копала» Ольги Кобилянської. Пронизлива історія, розказана напівлегендарною Марусею Чурай, яка надихала багатьох видатних людей здатна зворушити найчерствіші серця. Ридати будуть усі. Головне, щоб наміри набули матеріальної форми, а вистава згодом не пропала зі сцени, як то було з «Останнім строком» та «Трьома сестрами». Час покаже.

Нагадаємо, що під час фінальної репетиції концерту, присвяченому закриттю 79-го сезону в театрі спалахнув конфлікт, в результаті якого актори, вокалісти, звукорежисери та директор з творчої діяльності написали заяви про звільнення. Екс-саксаганці заявила про порушення їхніх трудових прав та написали колективну заяву в прокуратуру.

Прокуратура м. Біла Церква виявила в театрі грубі порушення законодавства про працю, зокрема, щодо норм тривалості робочого дня та оплати надурочних робіт. За результатами перевірки внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Дане кримінальне провадження направлено до СВ білоцерківського МВ ГУ МВС України у Київській області для проведення досудового розслідування.

Також виявила порушення трудового законодавства в театрі ім..Саксаганського і Державна інспекція з питань праці, зокрема, в оплаті понаднормового робочого часу. Заявникам повідомили результати перевірки: лише за чотири місяці поточного року артисти і технічний персонал відпрацювали 1909 годин безкоштовно. Також були знайдені інші численні порушення Кодексу Закону про Працю України.

Читайте матеріали по темі: „Халтури”, вибори або кого обслуговує академічний театр?

Прокуратура виявила грубі порушення в Академічному театрі ім.Саксаганського

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: