3,157 читачів

Перший зустрів найкращих. Елітна бригада ЗСУ повернулася до пункту постійної дислокації

пп

26 січня поставлено крапку в черговому поверненні 72-ї бригади Чорних Запорожців з фронту російсько-української війни на відпочинок і доукомплектування. Традиційно бригада мала пройти урочистим маршем вулицями міста. В порівнянні з 2017 роком маршрут був скорочений. Військова частина вийшла на вокзал, щоб зустріти останній потяг з побратимами. Туди ж мав прибути і Головнокомандувач, президент України Петро Порошенко.

Першу особу країни чекали і ретельно готувалися. Комунальники і залізничники шкребли дорогу, перон і привокзальну площу. Вивозили сніг і витурили з вокзалу безхатченків. Всюди сновигали працівники державної служби охорони, які підозріло поглядали на зібрання. На площі поротно вишикувалася бригада.

З’являється полковник зі списком в руках і вервечка журналістів, операторів і фотографів потягнулася на перон. У вокзальному тамбурі відбувається перевірка згідно зі списком акредитації. Лунає оголошення: «Заходять лише люди з професійною апаратурою!» Представники ЗМІ починають обурюватися. «Ми працюємо в парі. Оператор знімає а я записую коментар», – доводить офіцерові висока дівчина з величезним мікрофоном в руках. Інша журналістка пояснює, що буде знімати мобільним телефоном, там потужна камера. «Ви будете штовхатися з колегами», – огризається ДСОвець. «Хто, я?» – перепитує дівчина. Нарешті пристрасті вляглися, і десант акул диктофонів, мікрофонів, фото- і відеокамер займає місце на пероні. Чекають Президента.

Порошенко з’являється відповідно до визначеного часу. Проходить на перон і прямує до жіночок з рушниками. Кореспонденти заклацали фотоапаратами і почали наводити відеокамери. Петро Порошенко після короткої фотосесії підходить до головного входу. Там стоїть мама з двома дітьми. Порошенко нахиляється до малечі: «Зустрічаєш татка? А ти знаєш, хто я такий?» Дівчинка трохи знічена, але Президент посміхається. Сім’ю він не полишає без своєї опіки. Як тільки з’являється потяг він пропонує разом вийти трохи наперед.

Підрозділ виходить з вагонів, проходить під рушниками і старший ешелону доповідає Порошенку про прибуття. Трохи збивається від хвилювання. Порошенко легенько підштовхує дівчаток в спину і ті зриваються до свого татка.

Обіймають його і повертаються назад. Порошенко промову не говорить, а рушає особисто вітати вояків, а потім переходить на вокзальну площу. Там повно народу. Президент проходить вздовж зібрання та час від часу ручкається з людьми. Зупиняється біля жінок з портретами загиблих, тихо перемовляється і йде на правий фланг бригади. Хтось з натовпу має до нього претензії, але Порошенко лінькувато огризається.

Бригада рушає. Петро Порошенко з почтом йде позаду оркестру і гімназистів, які несуть портрети загиблих бійців 72-ї бригади. Частина прямує в пункт дислокації. Протягом всього маршу тисячі білоцерківців вітали вояків, не роблячи різниці перша це рота чи дев’ята, голова колони чи її хвіст. Гасла, вигуки подяки, вручення квітів і кольорових кульок. Це був справжній, непідробний, народний ентузіазм і народна любов, у які містяни викупали вояків.

На бригадному плацу знову слово бере Президент. Говорить довго. Каже слова подяки воякам, змальовує обстановку в світі. Повідомляє, що конфісковані кошти попередніх владців будуть спрямовані на поліпшення умов, а крім того бригада отримає доукомплектування людьми і новою технікою. Почувши слова про техніку в строю починають іронічно перешіптуватися. Закінчивши промову Президент починає вручення орденів і медалей офіцерам, сержантам і солдатам.

Після урочистостей Петро Порошенко робить фото з солдатами і йде в їдальню знімати пробу, а після того їде інспектувати новітні казарми для військовослужбовців-контрактників.

Зустріли бригаду гідно. Білоцерківці віддали тепло своїх сердець захисникам України і готові й далі допомагати армії. Але ще хотілося б, щоб слова про нову техніку, нові стандарти, а головне, про позбавлення канцелярщини, совковщини не розійшлися з ділом. І тоді в нову армію прийдуть не тільки нові люди, а й ті, хто не міг змиритися з негативними проявами. Тільки в цьому випадку наша армія зможе подолати нацистсько-рашистську імперію.

Більше фото в альбомах: Ч.1. В очікуванні головнокомандувача.  Ч.2. Зустріч ешелону.  Ч.3. Марш “чорних запорожців”.   Ч.4. На плацу

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: