1,660 читачів

Рок «Червоної калини» у костьолі. Гучними акордами вітали «Просвіту» з 100-літнім ювілеєм

5

В білоцерківському Будинку органної музики відбулося святкування Дня української писемності та мови й відзначення 100-літнього ювілею місцевої «Просвіти». Так ці теми йшли рефреном під час всього офіційного заходу. 

Білоцерківську «Просвіту» було засновано 1917 року за ініціативи видатного українця Модеста Левицького. Видавалися газети, листівки, відозви. Працювали агітаційна, театральна та інші студії. Понад 200 осередків «Просвіти» діяло на Білоцерківщині. 100 років тому патріоти розуміли, що без відродження національної культури, мови, державних традицій не буде існувати Україна. Так і сталося. Ще за гетьмана Скоропадського почалися утиски «Просвіти», а російські окупанти придушили її на початку 20-х років ХХ століття.

Відродилася «Просвіта» стараннями Миколи Педченка, Володимира Іванціва, Миколи Поліщука, Харитона Бермана, Олександра Олійника, Михайла Брикуна, Андрія Гудими, Василя Марченка, Михайла Демківа, Олександра Бабича, Олександра Марківського. Діє вона і сьогодні. Працюють програми патріотичного виховання, ведеться видавнича діяльність, відродилася літературна студія, діє волонтерська група.

А коли над Україною нависає загроза, то громада збирається в «Просвіті». Так було і за часів Помаранчевої революції й під час Революції Гідності. І тоді по-особливому гордо майоріє на флагштоку синьо-жовте полотнище.

Про цю державотворчу роль «Просвіти» у вихованні патріотів і державців говорили у виступах голова Білоцерківської «Просвіти» Костянтин Климчук і заступник голови обласної «Просвіти» Едуард Мондзелевський. Вони ж виконали приємну місію, відзначивши медаллю «Будівничий України» людей, які на своїх напрямках зробили великий внесок у те, щоб Україна була. Нагороди отримали композитор і педагог Тамара Павленко, начальник управління освіти і науки БМР Юрій Петрик, лікар та мемуарист Микола Касьян. Почесні грамоти «Просвіти» було вручено Ользі й Володимиру Синякевичам, Борису Смутку.

Вітальне слово прозвучало від заступника міського голови Ольги Настіної, яка нагородила «просвітян» грамотами від Білоцерківської міської ради і її виконавчого комітету: Іванціва Володимира Панасовича, Невінчану Галину Вікторівну, Бондаря Володимира Олександровича, Чернецького Євгенія Анатолійовича, Ярмолу Олександра Володимировича, Бурлаку Сергія Івановича, Бондаря Анатолія Володимировича, Семілетка В’ячеслава Івановича, Виговську Тетяну Миколаївну, Шадлуна Дмитра Іммануїловича, Савченка Петра Івановича, Кириченка Максима Петровича.

В своєму виступі начальник управління освіти і науки БМР Юрій Петрик відзначив партнерські стосунки освітян і “просвітян”, її роль у виховання молодого покоління. Чи не найбільше зустрічей в навчальних закладах провели Володимир Іванців і Андрій Гудима, яких управління пошанувало грамотами.

Ветеран УПА Теодор Дячун сказав: «Ми, хлопці з УПА, були вдячні «Просвіті». Вона була для нас виховником. А з початком 90-х років, разом із Станицею ОУН-УПА ми українізовували зросійщену Білу Церкву, незважаючи, що за нами назирці ходили «друзі» з вулиці Шолом-Алейхема (там розміщувався відділ Комітету Державної Безпеки СРСР, а нині Служба Безпеки України)».

Святковий настрій присутніх підтримували виступи читців поезії українських класиків студії «Пролог» та студентів училища ім. Поповича. Виконувалися класичні музичні твори, а підняв усіх на ноги гурт з Білоцерківської школи мистецтв №1, який виконав рок-версію легендарної «Червоної калини». Так стильно і по-сучасному відзначили 100-літній ювілей такої ще зовсім молодої «Просвіти».

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: