3,672 читачів

«Чарівна зброя» 10 гірсько-штурмової бригади

DSC_0050

У Білій Церкві проходить формування нової військової частини ЗСУ


Краса – страшна сила, але ще страшнішою до ворога і більш привабливою для свого народу вона стає, коли озброєна «калашніковим» калібру 5,45 мм. 21 жовтня в Білій Церкві присягу на вірність народові України склали представниці прекрасної статі людства, які повноправно влилися у склад створюваної 10-ї гірсько-штурмової бригади.

Погода, здавалося б, не сприяла урочистій обстановці. Але хіба сірий осінній дощ може завадити цій урочистій події? Ні! Та й дівчата підібралися не якісь там клубнотусовочні «падругі», а справжні українки. А якщо зауважити той факт, що командиром бригади є бойовий офіцер, Герой України підполковник Василь Зубанич, то дівчата витримали б і зливу й заметіль, аби не осоромитися перед мужнім воїном.

На плацу вишикувалася частина бригада, яка лишень перебуває в стані формування. Підполковник Зубанич проголошує коротку вітальну промову. Також виступають учасник війни на Сході, одна з одиннадцятки хоробрих дівчат та священник Димитрій Марандюк.

Тепер час хвилюючої миті присяги. Дівчата, стискаючи в руках автомати і карбуючи кроки, виходять зі строю й читають текст присяги.

Підпис – і вже кожна з них вважається повноправним членом великого армійського колективу. Саме зараз, а не під час підписання контракту. І дощ сприймається, як знак удачі, а не природні прикрощі.

Священник освячує українське воїнство й настає мить урочистого маршу.

Попереду Прапор України. За ним повз трибуну проходять, вбиваючи підбори в плац, новосформовані підрозділи. Команда, чіткий поворот голів до командира бригади. Підполковник Зубанич вимогливо дивиться на підлеглих, з якими йому виконувати бойові завдання.

Після урочистостей особовий склад бригади займається за денним розпорядком. А біля казарми весело перемовляються дівчата, які щойно прийняли присягу. Вони охоче, одна поперед одну, відповідають на запитання:

–        Начебто не жіноча професія «військовослужбовець», але ви сьогодні склали присягу, що відчуваєте зараз?

–        Відчуваю велику гордість за нашу країну і наших жінок. Нас тут склало присягу багато дівчат і наша армія стає більш сучасною і модерновою. Ми переможемо!

–        Ця модернізація пов’язана не тільки з переозброєнням, але й з тим, що жінки більш активну участь беруть в житті ЗСУ?

–        Так!!!!

–        Не з комфортом ви тут живете, як ставитеся до цих труднощів?

–        Пристосовуємося (сміються), але в цілому умови гарні! Ми ставимося до всього з розумінням, адже хлопцям під Донецьком і Луганськом значно важче.

–        Що очікуєте від служби?

–        Ми отримуємо все і навіть більше ніж хотілося!

–        Може хтось мріяв про військову службу?

–        Після Майдану і те, що війна, то треба щось робити для своєї країни й треба їй допомагати, а військова служба – це одна із можливостей!

–        Українці кажуть, що чоловік – голова, а жінка – шия, то розвернете голову у правильному напрямку?

–        У нас чоловіки теж молодці!!!

Підполковник Василь Зубанич, попри свою зайнятість і клопоти по формування частини (а робота не припиняється і у вихідні дні), не відмовився прокоментувати подію.

–         Як ви оцінюєте нинішнє поповнення?

–        Воно дуже молоде і енергійне. Думаю, що воно з честю і гідністю дасть відсіч агресору, який зазіхає на територіальну цілісність та незалежність нашої Батьківщини.

–        Як ви оцінюєте те, що в армію йдуть служити жінки?

–       Я це оцінюю позитивно. В армії є різні посади, які передбачають можливість перебування на них жінок. Іноді військовослужбовець-жінка може набагато краще себе проявити і зреагувати, ніж чоловік.

–      Ви вивчаєте досвід країн НАТО?
–      Ми аналізуємо його. Наразі Збройні сили перебувають в стадії формування і маємо сподівання, що цей аналіз буде врахований не тільки у нашому досвіді, а й на рівні Міністерства оборони. В подальшому ви побачите певні зміни, які обов’язково будуть на краще. Іншого шляху в нас немає.

Костянтин Климчук
Світлини Тетяни Виговської

Коментарі

коментарів

Related posts

One Thought to “«Чарівна зброя» 10 гірсько-штурмової бригади”

  1. Георгій Косталевський

    А що трапилось з коліром шкіри рук у жінки-військовослужбовця на першому фото (остання зправа)? Замість того, щоб видати їй рукавички, вимазали руки йодом? Чи в неї дуже дорогі шкіряні рукавички, що повторюють рельєф шкіри рук? Ну, якщо так, тоді це теж порушення- неуставна форма одягу.

Leave a Comment

Увійти за допомогою: