1,434 читачів

Чи засвоїли ми уроки Крут?

DSC_0317

Вчора, як і обіцяв синові, побували сімейно на станції Крути. Хлопчина недовго послухав виступи промовців, виліз на паротяг, обдивився гармату, а потім всі пішли в музей. Там пильно подивився на мапу і сказав: «А Україна сьогодні не така!

»

Костянтин Климчук, просвітянин, журналіст, громадський діяч, волонтер
Костянтин Климчук, просвітянин, журналіст, громадський діяч, волонтер
А й дійсно, яка нині Україна? Чи стане вона кращою для покоління восьмирічних, тих, хто дивлячись на портрети розстріляних героїв, думають, що вони стали зірками в нічному небі?

Здається, що один з уроків Крут ми засвоїли добре. Ми ще здатні на самопожертву. Сьогодні Володимир В’ятрович назвав студентів-крутян «першими українськими кіборгами». Думаю, він помилився. «Кіборгів» у нас від князівських часів вистачає. А от державотворців катма.

Ми звикли до війни. Вона перетворилася на звичний, трохи надокучливий телевізійний фон між серіалами, спортивними телетрансляціями і кулінарними шоу. Путін, звичайно, х…ло, але х…ло далеке. А між тим, до лінії вогню 7 годин їзди від Києва автомобілем. Але столиця та інші міста розкошують, мітингують, ніби й не воює країна. Так само, як не відчували вони війни у 1918 році, щоб потім захлинутися у власній крові.

Сьогодні спішно відбудовуємо армію, щоб стримати агресора і показуємо приклади масового героїзму в ДАПі, ЛАПі, на Савур-могилі, під Дебальцевим, Іловайськом. Тільки от героїзм цей вимушений, він наслідок військового невігластва, марнославства, прямої зради. Тому що на кожні Крути і Фермопіли має бути свій Кримський похід і Саламін. Бо через три місяці після героїчної трагедії Крут, українське військо викинуло більшовиків з Криму і 29 квітня підняло національний прапор у Севастополі на кораблях Чорноморського флоту. Ось ці уроки, зібратися на силі після трагічної поразки і показати силу, ми не засвоїли. Підтвердженням цьому є гори спаленої техніки під Дебальцевим і непоховані кістки українських вояків на покинутих позиціях.

Ми не засвоїли іще один урок Крут. Так звана національна еліта була зметена більшовиками. Тоді її основним багатством були книги, а сьогодні маєтки, землі, підприємства. Якщо цей прошарок думає, що буде успішно інтегрованим в окупаційний режим, то такі сподівання марні. Варто лише подивитися з якою насолодою донецькі люмпаки з автоматами розтягнули майно «середнього класу». А багатьом і кулю межи очі вгатили. Тож задумайтеся над цим дорогі наші співгромадяни.
Але, сподіваюся, що найголовніший урок Крут українці засвоїли. Коли в країну вривається озброєний ворог, то він зовсім не має наміру покласти щось нам в кишеню. І ми розставляти акценти в списку друзів і ворогів. Народ, пасіонарна його частина, перестав лише оплакувати жертв війни, а, проказавши вірш на пам’ять загиблих, стискає в руках зброю і стає до боротьби. Так, у нас в армії негаразди, і небойові втрати складають понад тисячу чоловік, але вже нікому в голову не прийде сказати, що військо нам не потрібне.

Ми ще не консолідувалися, і герої Крут, УПА, Іловайську, аеропортів будуть дратувати обивателів, які крізь товщу сала на мозку не готові сприймати такі поняття, як «патріотизм», «вірність», «обов’язок». Але ми вивчимо цей урок, заради тих, хто думає, що загиблі герої стали зірками на небі.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: