2,495 читачів

Я за вело!

thumb-item-523x340-d150

Велосипеди роблять міста безпечними, чистішими, привабливішими для життя та туризму та стимулюють розвиток місцевої економіки – експерт

 

Наскільки важливо розвивати велоінфраструктуру в містах ми говоримо з координатором національної кампанії “Я за вело!” Галиною Тищенко

– Чому важливо розвивати велоінфраструктуру?

– Розвивати велоінфраструктуру в м. Біла Церква однозначно потрібно, оскільки велика кількість населення користується велосипедом для повсякденних поїздок містом. А відсутність зручних і безпечних умов для користування велосипедом спричиняє низький рівень безпеки руху велосипедистів і породжує підвищення аварійності на дорогах міста переважно з трагічними наслідками. Ця проблема вимагає уваги і негайного вирішення, оскільки стосується беззаперечної цінності людського життя.

– Більшість людей сприймає велосипед як розвагу і не бачить в ньому нічого більше, ніж транспорту вихідного дня, на якому можна проїхати повз річку, виїхати за місто. А насправді як може велосипед слугувати кожному білоцерківцю?

– Я вважаю, що користування велосипедом як одним з важливих видів транспорту заслуговує уваги. Оскільки багато людей користується велосипедом для того, щоб їздити на роботу. А з сучасними тарифами на проїзд у міських маршрутках – велосипед чудовий економічний засіб. Отже, користуватися велосипедом – економічно вигідно.

– В чому полягає ще економічність?

– Їзда велосипедом не тільки економить кошти, які були б витрачені водієм на автомобіль чи на громадський транспорт. Кожен кілометр подорожі на велосипеді замість автомобіля економить непрямі кошти бюджету. Це відбувається за рахунок:

  • зниження витрат на будівництво, утримання та ремонт доріг;
  • зниження витрат на охорону здоров’я у зв’язку з посиленою фізичною активністю;
  • зниження витрат на пальне та утримання автомобілів для самих користувачів;
  • зниження витрат, пов’язаних із забезпеченням безпеки на дорогах;
  • зниження витрат, пов’язаних із забрудненням повітря та води;
  • позитивний економічний вплив на велосипедний туризм;
  • позитивний економічний вплив на виробництво та продажі велосипедів;
  • ріст цінності нерухомості вздовж озеленених доріг та стежок;
  • ріст роздрібної торгівлі в сприятливих для пішоходів зонах.

Крім того, беззаперечним є факт позитивного впливу користування велосипедом на здоров’я людини. Численні дослідження показали, що їздити на велосипеді є кориснішим, ніж не їздити, попри всі фактори, що можуть цьому суперечити (можливість аварій, забруднене повітря і т.п.). З медичної точки зору, переваги їзди на велосипеді численні. Крім того, їзда на велосипеді позитивно впливає на емоційний стан людини: покращує самопочуття, впевненість у власних силах, зменшує стреси, втому, проблеми зі сном тощо. Активний велосипедист (людина, яка здійснює три поїздки по 6 км в тиждень) має такий самий рівень здоров’я, як людина, молодша на 10 років, але не їздить велосипедом.

– Які ще є переваги у користуванні велосипедом?

Як це не дивно – але безпека. Велосипеди не просто роблять безпечнішими дороги (адже водії змінюють свою поведінку, стають уважнішими, коли навколо є пішоходи та велосипедисти). Велосипедний рух сприяє безпеці в громадському середовищі в цілому. Для безпечних вулиць потрібна критична маса людей. Коли багато людей їздять на велосипеді, більше людей знаходиться на вулиці. Тому в містах, де вищий відсоток населення користується велосипедами чи ходить на роботу пішки, набагато менше злочинів.

Також велосипед – це екологічний транспорт. Щороку 3 мільйони людей у всьому світі передчасно помирають через забруднене повітря. Інші 1.4 млн. потерпають від забруднення повітря, рівень якого перевищує норми, визначені ВОЗ. Фактор транспорту в цьому питанні значний. У деяких країнах кількість людей, що помирають від забрудненого повітря навіть вищий, ніж від ДТП. Половина викидів вуглецевого газу в містах припадає на транспорт. Їзда на велосипеді може значно покращити ситуацію. Якщо взяти до уваги повний цикл життя наступних видів транспорту, викиди вуглецевого газу є приблизно такими:

  • велосипед, 21 г CO2/пасажир/км
  • електровелосипед, 22 г CO2/пасажир/км
  • легковий автомобіль, 271 г CO2/пасажир/км
  • автобус, 101 CO2/пасажир/км

Їзда на велосипеді не спричиняє викидів шкідливих газів та майже не створює шуму. Це є критично важливим для зниження впливу глобального потепління.

Крім цього, користуватися велосипедом – економічно вигідно.

– А як розвиток велоінфраструктури позначиться на якості громадського життя у місті?

– Відчутно позитивно. Скажіть, чи приємно знаходитись і проводити час у місті, де повно машин, де немає, де прогулятися? Думаю, відповідь очевидна. Місця, що потрібно для паркування одного автомобіля, вистачило б для 7 велосипедів. Велосипеди вивільняють громадський простір для інших потреб. До того ж, порівняйте пропускну здатність доріг: авто 2 тис*(*(кількість людей на годину на дорозі шириною 3,5 м)), автобуси 9 тис, велосипед 14 тис, пішоходи 19 тис. Велосипеди потребують мінімальної площі для пересування та паркування (або взагалі не потребують). Таким чином практично відпадає потреба будівництва нових та розширення старих доріг.

ui13837399033

– А на якому рівні зараз розвиток велоінфраструктури м. Біла Церква? На скільки мені відомо, вже є певні кроки в цьому напрямку. Хто цим займається?

– Так, цим питанням займаються громадські активісти. Зокрема, ГО «Центр громадського розвитку», я є керівником проекту розвитку велоінфраструктури в місті. Ми з колегами за ескпертно-методологічної підтримки експертів з «Асоціації велосипедистів Києва» розробили «Концепцію веломережі в місті». Концепція передбачає досягнення наступних цілей:

  • Створити у м. Біла Церква ефективної, комфортної та безпечної велоінфраструктури, яка складається з 85 332 м велосипедних шляхів.
  • Розвинути та популяризувати велосипедний рух, активний спосіб життя серед населення міста, збільшити кількості велосипедистів на 20%.
  • Підвищити безпеку руху велосипедистів, зменшити кількість ДТП за участі велосипедистів на 30 %.
  • Запровадити культуру велосипедного руху і змінити ставлення людей до велосипеду як до виду транспорту, а не виключно засобу рекреаційного і спортивного типу.
  • Зменшити кількість шкідливих викидів і шуму, покращити екологічну ситуацію при зменшенні інтенсивності автомобільного руху і переорієнтації частини водіїв на велосипед.
  • Покращити рівень розвитку туристичної складової міста.

Результати роботи були представлені місцевій владі, яка, на основі концепції веломережі за ініціативи ГО «Центр громадського розвитку» розробила та затвердила «Програму розвитку велоінфраструктури в м. Біла Церква». Програма передбачає влаштування велошляхів, які будуть з’єднувати основні райони міста з центром, а також проміжних маршрутів.

Зважаючи на значний обсяг робіт та необхідне фінансування концепція велоінфраструктури м. Біла Церква передбачає реалізацію програми у 2 етапи:

  • Використання тих рішень велосипедної інфраструктури, що вимагають мінімальних заходів по реконструкції з максимальним забезпеченням безпеки руху велосипедистів (2015-2019 рр.).
  • Планування в подальшому обладнати в місцях інтенсивного руху транспорту та пішоходів окремі велосипедні доріжки.

Першочерговість реалізації надається маршрутам першої категорії, що сполучають центр міста з житловими районами (Леваневський, Гайок, Залізничне селище, Таращанський, Піщаний). Пілотним проектом вирішено реалізовувати маршрут «Леваневського-Центр», наступним – «Гайок-Центр». Паралельно планується розпочати роботу над концепціями велопарковок та дороговказів, а також розробити програму заходів з популяризації велотранспорту та безпеки руху. Проектування та будівництво маршрутів «Залізничне селище – Центр» та «Таращанський-Центр» планується провести в 2016р. Маршрут «Піщаний-Центр» – 2017р.

Наразі були виділені кошти в розмірі 200 000 грн. на велоінфраструктуру. За частину цих коштів вже розроблено проектно-кошторисну документацію на відрізок маршруту від площі Волі до БК «Росава», згідно якої по обидва боки проїзної частини буде нанесена розмітка, влаштовані велосмуги та необхідні дорожні знаки.

Але на цьому ініціативи громадськості не закінчились. Зараз триває всеукраїнська громадська кампанія «Я за велосипед!», метою якої є привернути увагу суспільства та кандидатів на місцевих виборах 2015 до одного з ефективних способів вирішення транспортних проблем наших міст, оскільки ми прагнемо бачити наші міста безпечними та комфортними. Я є національним координатором цієї кампанії, яка була ініційована і розроблена громадськими активістами з 14 міст України. Суть програми полягає в тому, що ми пропонуємо кандидатам на посаду міського голови та у депутати публічно підписати “Велосипедну декларацію”, а після перемоги на місцевих виборах – виконувати її у своєму місті. А громадськість буде:

  • запрошувати усіх місцевих кандидатів підписати декларацію
  • поширювати інформацію про підписантів декларації
  • після виборів – моніторити виконання обіцянок, та в разі потреби, чинити громадський тиск.

– Що передбачає велодекларація?
– Велодекларація передбачає 5 чітких пунктів щодо розвитку велотранспорту.

  1. Встановити правило, за якого не менш як 5% від щорічного автодорожнього бюджету міста (фінансування доріг та парковок) має спрямовуватись на проекти і програми, що підтримують розвиток велосипедного транспорту (будівництво велодоріжок, велосмуг, встановлення велостоянок, проведення популяризаційних заходів та ін.);
  2. Розробити і затвердити міську цільову програму розвитку велотранспорту, а у випадку, якщо така програма вже існує, вона має бути профінансована і втілена у визначені в ній терміни та у повному обсязі;
  3. Ініціювати та реалізовувати створення й розвиток велопішохідних зон, зокрема, появу нових вулиць та площ, вільних від автомобільного руху, періодичне або постійне перекриття центру міста та зелених зон від руху автомобілів, створення рекреаційних велопішохідних доріжок та інші подібні заходи;
  4. Запровадити у складі виконавчої гілки міської влади посаду міського уповноваженого з велосипедного транспорту (“cycling officer”) із належними повноваженнями, та забезпечити відбір на цю посаду на конкурсних засадах особи, яка знається на темі велосипедного руху і буде дієвим координатором велосипедних проектів у міській владі та контактною особою для активістів і громадських організацій;
  5. Забезпечити встановлення зручних та безпечних стійок для зберігання (парковок) велосипедів біля міської ради, її управлінь, комунальних підприємств та інших муніципальних будівель. У випадках, коли такі стоянки вже існують, на прохання велосипедних активістів організувати комісійне обстеження цих стоянок, опитування їхніх користувачів, та, у разі потреби, провести оновлення, переміщення та/або розширення цих стоянок.

Більш детально про кампанію і про участь у ній можна дізнатися на сайті 2015.velotransport.info

Коментарі

коментарів

Related posts

One Thought to “Я за вело!”

  1. […] Про велоінфраструктуру в Білій Церкві більш докладно Галина Тищенко розповідає тут: Я за вело! […]

Leave a Comment

Увійти за допомогою: