2,757 читачів

Біла Церква могла стати столицею України?

23592419_1936394959711465_7930829231725927191_o

Перенести у місто над Россю гетьманську резиденцію і, відповідно, зробити його столицею об’єднаної України планував гетьман Іван Мазепа.

Це стверджує краєзнавець і просвітянин Євген Букет, проаналізувавши великий масив документів, що датуються XVIII століттям. Він виклав свої міркування в двох книгах «Іван Бондаренко останній полковник Коліївщини» та «Швачка – фенікс українського духу».

о

Книги були презентовані автором у Центральній міській бібліотеці Білої Церкви. Євген Букет докладно розказав про зміст своїх книг, акцентувавши увагу на таких видатних і трагічних постатях української історії, як Семен Палій, Іван Мазепа, Мельхіседек Значко-Яворський, а також керівниках повстання на правобережній Україні відомого, як «Коліївщина».

Євген Букет збентежив присутніх тезою про те, що діяльність гетьманів Лівобережної України можна розглядати під проекцією сучасних ЛДНР, оскільки квазідержава повністю контролювалася емісарами і військовими діячами Московщини. Також він стверджує, що гайдамацькі повстання, апогеєм яких стала Коліївщина, були партизанськими війнами, ініційованими гетьманами Іваном Мазепою і Пилипом Орликом.

В книгах викладено перебіг грізного повстання, розкрито долі його учасників. Центральними постатями є, звичайно, Микита Швачка й Іван Бондаренко, але їхня діяльність невід’ємна від загальної картини страшного часу визвольної боротьби. Можна стверджувати, що героїчна епоха не могла не висунути з лав козацтва лідерів, які змогли повести за собою доведений до відчаю люд.

Книги рекомендовані до читання всім, хто цікавиться історією рідного краю і хоче позбутися нав’язаних історичних штампів.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: