2,051 читачів

Депутати не визнали “Дикого” почесним громадянином Білої Церкви

14242425_1336644539686513_5260456710788082940_o

Псевдо “Дикий” придумали для вояка УПА Теодора Дячуна слідчі органи МГБ під час допитів і суду над повстанцями у 1950 році. Під цим псевдо він і залишився в архівах спецслужб.

Вчорашня сесія Білоцерківської міської ради була скандальною. Емоції потроху вчухають, але факт залишається фактом: серед 42 депутатів, абсолютна більшість яких була обрана від партій, що декларують свою патріотичність, є відверті українофоби. Такий висновок можна зробити з результатів голосування по присвоєнню звання “Почесний громадянин Білої Церкви”.

Запропонованими до визнання були ветеран УПА Теодор Дячун і просвітянин Володимир Іванців. Їхні кандидатури були обговорені на засіданні виконавчого комітету й проголосовані позитивно. На сесії склалася зовсім інша ситуація.

df0qkJif_S0.jpg

Зрештою, письменник Володимир Іванців отримав звання, завдяки одному голосу, а от кандидатура повстанця була провалена. 18 “ватніків” шляхом таємного голосування проголосували “проти” і ще один “недійсний”.

Можна було б і розуміюче похитати головою, мовляв, що ж ви хочете? Ну мало хто з депутатів читає поезію, чи хоча б “по діагоналі” переглядає періодику. Бо тоді б знали всі заслуги Володимира Іванціва в духовному вихованні білоцерківців.

А Теодор Дячун взагалі став одним із символів незборимої України. Може третина білоцерківського депутатського корпусу була на барикадах повсталого Майдану.

Теодор Дячун регулярно чергував серед повстанців. Одиниці (а може й взагалі один) обранець побував на Східному фронті, а Теодор Дячун у 88 років поїхав підтримати вояків батальйону “Київська Русь” на передову. А ще регулярно жертвує кошти на допомогу ЗСУ з своєї мінімальної пенсії.

Але ж депутатам моральні здобутки не цікаві. Спробуємо зайти з іншого боку. УПА боролася, в тому числі, й за розквіт українського підприємництва. Командир УПА Роман Шухевич був знаним бізнесменом. Батько Теодора Дячуна, Григорій, був членом правління сільськогосподарського кооперативу. Та якби не вояки УПА, які здобували незалежність України, то більшість із депутатів були б слюсарями на ставці, може, майстрами цеху, а дехто, замість сонячного курорту, “загоряв” би в Магадані за свої бізнесові операції.

M7_aKkWfM6k.jpg

Але перейдемо до математики. Подання на присвоєння Теодору Дячуну звання “Почесний громадянин Білої Церкви” 2 лютого зробив Білоцерківський осередок “Молодої Просвіти”. Тобто партійної преференції тут не було. Всього було видано 40 бюлетенів. Один з них недійсний. Враховуючи те, що члени фракції ВО “Свобода” регулярно допомагають коштами ветеранові УПА і домоглися присвоєння йому Почесної відзнаки Київської обласної ради “За заслуги перед Київщиною”, вважаємо, що вони одностайно проголосували “ЗА”. Мінус ще 6 депутатів. Залишається 33 бюлетені.

Вважаємо, що “Проти” голосували члени Оппоблоку. В них чітка орієнтація на ліквідацію незалежності України або ж перетворення її на свою персональну “кормушку” під наглядом російського царя. Лишається 30 бюлетенів.

Фракцію РПЛ очолює колишній “свободівець”, який неодноразово виказував знаки пошани до Теодора Дячуна. Вчора на засіданні були ще два депутати від РПЛ, які в цьому питанні дотримаються партійної дисципліни. В залишку 27 бюлетенів.

Також майже стовідсотково можна говорити про 10 голосів “ЗА” від фракції “Самопомочі”. Не думається, що депутати могли піти проти позиції свого лідера і міського голови Геннадія Дикого. Тож залишається 17 бюлетенів.

А тепер наведемо дані з сайту ЦВК, який покаже чисельність тих фракцій, які лишилися. Блок Петра Порошенка – 6, “Батьківщина” – 5, Партія економічного відродження України – 4, УКРОП – 3. Цілком вирогідно, що саме ці фракції дали 15 осіб, які потягнули Білу Церкву в “совкове” минуле.

Горда Українська держава схилила голови перед ветеранами УПА і, нарешті, визнала їх борцями за волю України. Гігантська громадська робота Теодора Дячуна залишилася білоцерківцями невизнаною.

SYRykACiXPs.jpg

Це плювок на пам’ять полеглих комбатантів. Тих молодих хлопців, які будучи оточеними в бункерах, підривали себе гранатами, щоб не потрапити в полон до росіян. Це вилиті помиї на тих, кому слідчі МГБ ламали пальці в дверях, а “трійки” засуджували до розстрілу. Це наруга над тими, хто попри всі страхіття сталінських таборів, пережив лихоліття і повернувся додому. Це зрада тих добровольців і солдат ЗСУ, які брали приклад з комбатантів УПА й билися на смерть з російськими окупантами.

Вибачте нам, Теодоре Григоровичу, що ми й після 25 років нібито Незалежності,не видавили із себе раба, обираючи манкуртів, і що досі не визволили Україну від внутрішнього ворога.

Міський голова Геннадій Дикий ініціював повторний розгляд кандидатури Теодора Дячуна на позачерговій сесії міськради 13 вересня. Засобам масової інформації висвітлити цю подію просто необхідно, адже таким чином Біла Церква та Україна остаточно прощаються із Московською імперією.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: