1,283 читачів

Забути не можна, пробачити теж. На Фастівщині вшанували пам’ять Січових Стрільців

18880117_1720507294633567_2969383106839779782_o

Скромний пагорб з чорними дубовими хрестами. Тихий куточок сільського цвинтаря невеликого села Дідівщина, славного своїм минулим. Щороку на Трійцю сюди приїздить чималий гурт людей і прямує до чорних хрестів. Може, це шанувальники якогось «чорного культу»?

Можливо, саме так і представив би їх російський пропагандист Кісєльов, чи Соловйов. Насправді – це патріоти України, які не хочуть забувати героїчне минуле Батьківщини і рідного краю. Так, для росіян-шовіністів тут відбувається «чорна меса», але для українців урок любові до славетних сторінок історії.

Так і цього, 2017 року, зібралося кількадесят людей під синьо-жовтим і червоно-чорним прапорами. Подія традиційно відбувалася за організаційної підтримки Фастівської станиці Братства ОУН-УПА. Прибула також чисельна делегація білоцерківської станиці Братства на чолі з комбатантом УПА Теодором Дячуном. З Києва приїхала Наталія Осьмак, донька голови Української Головної Визвольної Ради Кирила Осьмака.

Поруч стояли представники фастівського козацтва і ветерани російсько-української війни. Завітала на захід і голова дідівщинської сільради.

Під час заходу були згадані герої України, які поклали своє життя за свободу і незалежність. «Ми не знаємо героїв, які покояться під тими хрестами. Але скільки по Вкраїні могил, що й хрестом не позначені? Земля наша окроплена кров’ю патріотів!» – сказав Володимир Підіпригора, багаторічний організатор заходів у Дідівщині.

Запам’ятався і яскравий виступ комбатанта Теодора Дячуна. «Ми спокутуємо гріх наших предків, які допомогли російській імперії зіп’ятися на ного. Ми їх з дерев, наче мавп, познімали, із землянок їх повиколупували, а вони сотнями років винищують українців!» – гнівно мовив розвідник УПА і багаторічний в’язень радянських таборів.

За честь, славу і народ обіцяли постояти (і вельми добре це роблять) вояки, які ще зовсім недавно воювали в окопах східного фронту, відбиваючи напад новітньої Золотої орди.

На ратні подвиги, на просвітницьку діяльність, на любов до Батьківщини благословив усіх присутніх отець Віталій Марцинюк, священник Української Греко-Католицької Церкви.

Після закінчення урочистостей гості Дідовщини змогли оглянути старий явір, під яким відпочивав видатний українець, всесвітньовідомий композитор Кирило Стеценко, а також послухати цікаву історію села (колись міста) на території скіфського городища.

На Україну зазіхало багато загарбників. І зараз шматують її на півдні та сході, але вивчивши уроки минулого, відстоїмо своє майбутнє, а московська орда обов’язково зламає свої зуби об нашу землю.

Білоцерківська “Просвіта” дякує співзасновнику благодійного фонду “Час Змін” Олександру Миколаєнку за автобус.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: