2,358 читачів

Золоте у фокусі уваги, або Користь від офіційних звітів

Золоте

Професор Преображенський, персонаж роману талановитого українофоба й уродженця Києва, радив не читати під час обіду радянських та й взагалі ніяких газет. Про цензуру соціалістичної преси та і російської можна говорити довго, але нам ближчі свої реалії. Без інформації обійтися не можна, а вона часто досить дозована.

Події середини січня поблизу умовного Оріхового, що на Луганщині були тривожними. «Уставші» їх просто не помітили, а тим, кому не байдужа доля країни, був незрозумілим хід подій. Чому раптом ЗСУ та російські загони вв’язалися у «махач». Сайти МОУ та оперативних командувань були скупі на повідомлення з місць «поблизу Оріхового». Тому довелося трохи пошукати інформації у відкритих джерелах.

4

Ключ до роз’яснення дає звіт ОБСЄ №14/2020. В ньому є мапа порушень режиму припинення вогню. Одна з таких ділянок біля міста Золоте і його похідних (колишніх сіл, які отримали номера -2, -3, -4, -5). Також роздивимося мапу генштабу і знайдемо Оріхове. Цей населений пункт розташований на північ від «гарячої точки» і добре підходить для того, щоб не згадувати назву населеного пункту, де відбулося за твердженням офіційних осіб розведення сил.

Трохи нижче у звіти ОБСЄ (військові частенько використовують іншу, нецензурну абревіатуру) сказано, що біля Золотого-5 їхній БПЛА зафіксував нову позицію ЗСУ, а також позицію росіян (в трактуванні ОБСЄ «збройні формування»). В звіті ворожа позиція визначена, як «…2 траншеї (завдовжки 20 м і 30 м відповідно; не зафіксовані за даними спостереження станом на жовтень 2019 року) обабіч згаданої вище дороги місцевого значення.).

Аналізуючи сумні звіти про втрати ЗСУ в грудні 2019 – січні 2020 стає зрозумілим, що той район є стиком між зонами відповідальності бригад. Удар в стик підрозділів, частин та з’єднань здавна є класикою військових операцій тактичного і стратегічного рівня. Можемо припустити, що дві траншеї ворога з’явилися там невипадково. Вони мали стати опорним пунктом для подальших операцій на цьому напрямку, адже відвали є штучно створеними висотами, які контролюються ЗСУ. Хто контролює висоти – той контролює місцевість.

Спостерігати за активізацією ворога і не вживати кроків у відповідь було б злочином. Мабуть, інженерні роботи росіян були настільки продуктивними, що могло бути прийняте рішення завдати контрудару й захопити позиції. Спираючись на власні спостереження із Золотого-4, бій відбувався дуже інтенсивний. Припускаємо, що ворожа позиція була зайнята і це дозволило впритул підійти до Золотого-5 і створити умови для вогневого контролю його вулиць.

І це є незручним для офіційних органів, бо все відбувається в районі «розведення сил». Тому й спливає Оріхове, хоча могло бути і Березовське та й Голубовське. Тому і вправляються в езоповій мові блогери та експерти. Тому і мовчать офіційні особи, які добре розуміють, що сталося. Втрати у ворога значні і ще тактично важливий клаптик української землі перейшов під контроль держави. Хоча з практикою розведення сил…

За такі операції потрібно давати нагороди. Проте більше віриться у те, що будуть прийняті протилежні міри.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: