2,048 читачів

Крути – не можна забути!

27368841_2040371382647155_6764696099302267269_o

1918 року на станції Крути відбувся бій, який став епохальним для держави Україна. Наспіх сформований загін українського війська, серед них студентська сотня, вступив у бій з переважаючими силами більшовицької Росії. Результати того бою й досі викликають суперечки серед істориків. Хтось називає загиблих студентів «марною жертвою», інші напівлегендарними «спартанцями». Так триває вже сто років.

Делегація з Білоцерківського району з числа «просвітян», молодих держслужбовців РДА, членів Братства ОУН-УПА прибула на місце вшанування 100-річчя подвигу Героїв Крут до початку урочистостей. Територія меморіалу велика, з численними фотовиставками та музейними експозиціями. Щоб оглянути експонати доводилося довгенько чекати своєї черги, але вони були того варті. Зразки зброї та амуніції, штабний вагон, прожарочні антитифозні камери, фотодокументи створюють атмосферу часів проголошення незалежності України Центральною Радою. Особливо прикро дивитися на мапу країни, де показано, як внутрішні чвари знищили успіхи української зброї.

І крутяни… Загиблі юнаки, серед яких був і Микола Ганкевич з Йосипівки. Наш земляк хоробро захищав рідну землю, щоб через кілька днів на міжнародних перемовинах у Бересті українська делегація змогла легітимізувати суверенітет. З того часу право на незалежність України не викликає ні в кого сумнівів, крім традиційного ворога за східним кордоном, тобто Росії. І в цьому є стратегічна перемога Героїв Крут, які своєю смертю подарували життя Україні.

Політики на мітингу говорили про уроки, які необхідно винести з тих подій, про єднання. Давно пора, бо ворог зі Сходу знов лізе до нас в хату в брудних чоботах, несучи розруху і смерть. А політики можуть і далі з’ясовувати стосунки, перестукуючись через стіни московських в’язниць.

Білоцерківці розгорнули прапор України і Білоцерківського району, засвідчивши шану юним титанам духу. Кожен з делегації захотів приїхати сюди ще не один раз, щоб глибше вивчити історію рідного краю.

Білоцерківська «Просвіта» регулярно організовує виїзди до історичних місць нашої країни, щоб мешканці міста і району могли краще зрозуміти красу і велич України і необхідність боротьби за неї.

Висловлюємо подяку голові Білоцерківської РДА Геннадію Джегуру за можливість побувати в Крутах і регулярну співпрацю.

Костянтин Климчук, голова БЦМРО ВУТ «Просвіта» ім. Т,Г, Шевченка, науковий співробітник КЗ КОР «Білоцерківський краєзнавчий музей».

Фотоальбом події тут: Крути – 2018

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: