2,038 читачів

Національне свято поляків у Білій Церкві

23509055_1615130745192531_3177711866899285339_o

11 листопада 1918 року було проголошено відновлення Польської держави. Наступного дня після завершення кровопролитної Великої війни здійснилася мрія багатьох поколінь поляків – Польща на весь світ проголосила, що вона відроджується. В минулому лишився період бездержавності, який тривав 123 роки. Проте відновленій країні ще довелося вистояти в боротьбі з комуністичною Росією і лише після перемоги на Віслі у 1920 році можна було говорити про справжню незалежність. Статус державного свята був закріплений за цією датою лише у 1937 році.

Польська громада Білої Церкви шанує традиції святкування державних свят своєї історичної Батьківщини. Вони є одним із багатьох аспектів життя поляків в Україні. Нащадки Пяста із Центру польської освіти і культури під керівництвом Наталії Цукан регулярно збираються, щоб вдосконалити знання в рідній мові, вивчити культуру Польщі, сторінки її історії. А якщо мова йде про таке величне свято, то й підхід до нього особливий.

Громада вшановувала незалежність Польщі у Центральній міській бібліотеці, яка люб’язно надала конференц-зал для святкування. Кожен бажаючий мав змогу прикріпити на лацкан піджака чи сукню червоно-білу бутоньєрку. В залі було вивішено зображення польського орла на гербі та національний прапор. Теки в руках конферансьє теж були червоно-білі. Урочистість події засвідчували поважні гості, а саме представник Консульського відділу в Києві Посольства Республіки Польща в Україні – консульський аташе пані Іга Каца, представники польської громади з Ставищенського та Рокитнянського районів на чолі зі священиком Римо-католицької церкви Мареком.

В програмі святкування були декламація творів класиків польської літератури, виконання народних і патріотичних пісень, екскурс в історію державотворення Республіки Польща. Члени громади аплодували виконанню поезій, підспівували популярним пісням, а коли звучали пісні «Rota» і гімн «Jeszcze Polska nie zginęła», то зал вставав і віддавав шану національним героям.

Завершилося святкування спільним фото і обговоренням планів на найближче майбутнє. Планів у товариства багато, що є ознакою стабільного життя польської громади в демократичній Україні.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: