1,381 читачів

Про пам’ятник і “примазавшихся”

12111923_985470138158598_2438150187087589174_n

Ми пам’ятатимемо про загиблих героїв і не забудемо підпалювачів війни

Сьогодні мені була надана сумна честь зняти тканину із встановленого пам’ятника загиблим білоцерківським зенітникам. Кілька місяців тому командування полку попросило посприяти у встановленні пам’ятного знаку на території частини. Не міг відмовити, не мав жодного права…

Командири просили лише плитку, але що та плитка? Матеріали шукали в багатьох місцях. Розраховували й на волонтерську допомогу. Звертався до коростишевців, але там справа не рушила з місця. В деяких майстернях просили гроші за роботу й матеріали. Пошуки тривали.

Між клопотами думали, який би вигляд пам’ятника має бути. Була ідея зробити кутовий барельєф на КП ВЧ 1129. Справа коштовна, але можна було б піднапрягтися. Та єдиний майстер, який поділяв мої задумки, виявився зайнятим роботою над пам’ятником Героям Небесної сотні в Фастові. Мова йде про Анатолія Древецького.

Тож плани коригувалися. Велика подяка керівнику Шкарівського ансамблю “Водограй” Геннадію Тупчію. Він зі своїми артистами збирав кошти на пам’ятник, виконуючи українські пісні на центральному ринку. Саме Геннадій Тупчій підказав звернутися до підприємця Олександра Гребеніченка зі Шкарівки. Пан Олександр одразу показав плиту і заявив про готовність виготовити стелу безоплатно, а зібрані шкарівчанами кошти пішли на закупівлю овочів і доставку їх в АТО.

Ескіз малюнка було взято в полку. Першопочатково текст мав бути праворуч, а ракета з “ОСИ” летіла в зеніт. Але після кількох нарад вирішено було зупинитися на нинішньому варіантові.

Бетоном допоміг власник “Євробетону”. Порадою щодо монтажу і, напевно, пінопластом Віталій Корнійчук. Арматура купувалася. Так разом і зробили пам’ятник, який було відкрито перед вишикуваним полком.

Але було дивно бачити на урочистостях людей, які вірно служили Януковичу, провадили його політику, які мовчки дивилися на те, як на посади в силові структури стають російські агенти, як лапа Кремля душила Україну. Ці люди займалися фальсифікаціями виборів, вирощували “тітушок”. Їм було байдуже, що буде з країною, яка спливала кров’ю. Головне, щоб бізнес вцілів і статки примножувалися. Верх лицемірства, особливо коли про військо згадують напередодні виборів, а не тоді, коли армія задихалася від нестачі одягу, взуття, харчів.

Пам’ять людська може вмістити багато. Ми пам’ятатимемо про загиблих героїв і не забудемо підпалювачів війни.

Костянтин Климчук
Світлини Тетяни Виговської

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: