1,189 читачів

Скандал в Академічному театрі розрулить прокуратура?

1376765890

Театр, звільнення, прокуратура… ВІДЕО, інтерв’ю

Історія зі скандалом у Київському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. Саксаганського отримала продовження, на яке мало хто сподівався. Неодноразові звернення до художнього керівника закладу і за сумісництвом його директора В’ячеслава Ускова прокоментувати заяви звільнених артистів та технічних працівників неодмінно викликали відмову. В’ячеслав Валентинович не захотів скористатися можливістю висловити свою точку зору у тому ж об’ємі на шпальтах тижневика, на що має повне право.

Читайте також: Театральний скандал. Чому масово звільняються творчі працівники?

Але нашим колегам з Інтернет-телеканалу «ProBC» усе ж вдалося зв’язатися телефоном із Усковим, який у цей час перебуває на відпочинку.

«Є сотні акторів і працівників, які мріють у нас працювати, – сказав худрук, – і ми вже у цьому сезоні набрали 12 чоловік: 8 артистів балету, 3 драматичних і 2 вокальних (?). Чому до нас ідуть люди? Тому що у нас найвища заробітна плата серед театрів України, крім національного. У нас зарплата у два рази вища ніж у вчителя. П’ять звільнених працівників для нас не втрата, прийдуть нові, театр буде розвиватися.»

Відповідаючи на запитання про участь працівників театру у «корпоративах» і передвиборчій агітації (звільнені актори розказували, що вони працюють на них задарма, а ми знаємо, що мало яке професійне свято обходиться без участі саксаганців), Усков дещо «з’їхав з теми»: «А що вважати «корпоративами»? Я і всі 210 чоловік, які працюють у театрі, раді можливості працювати у чотирьох ресторанах міста, де були владою організовані обіди для малозабезпечених. Ці обіди безкоштовні, тож ми теж працюємо безкоштовно. Ці благодійні концерти входять в роботу артистів. А з приводу виборчої кампанії, то ми просимо Бога, щоб були замовлення на виборах. Але на останніх виборах ми у Білій Церкві не працювали. Театр поза партійними іграми. Ми беремо участь у виборах як найнята організація. Будь-яка партія може нас найняти, і ми відпрацюємо. В 2010 році нас наймав Олександр Олійник на «Свято двору», він це оплачував. Чим більше таких замовлень – тим краще!»

Нагадаємо, що у 2010 році Олександр Олійник балотувався на посаду міського голови, а В’ячеслав Усков – у депутати обласної ради від однієї політичної сили (яка зараз при владі). Обидва зазнали поразки.

Інша сторона конфлікту між тим була рішуче налаштована на боротьбу і зібралася подавати заяву до прокуратури, скаржачись на порушення трудових прав. Та не встигли, бо їх прокуратура випередила і запросила на бесіду.

«У мережі Інтернет було опубліковано заяву працівників театру, – розповідає заступник прокурора м. Біла Церква О. Агудалічев, – ми її прийняли до розгляду, винесли постанову про проведення перевірки із залученням спеціалістів територіальної державної інспекції праці, на даний час перевірка триває, у тому числі й безпосередньо в театрі. Після неї будемо приймати рішення. Якщо ми беремо загальний розгляд звернення, то воно розглядається у термін до 30 днів.»

Між тим, працівники театру, які вважають, що їхні права були порушені, все одно написали про це колективну заяву у прокуратуру і тепер регулярно відвідують цей храм охорони законності та порядку на вулиці Шолом-Алейхема.

Підтримати своїх колег з далекого Севастополя приїхав режисер Тарас Мазур, якому у Севастопольському академічному російському драматичному театрі ім. Луначарського відразу довірили поставити «Вишневий сад», прем’єра якого нещодавно відбулася, а зараз Тарас ставить «8 люблячих жінок». Він дав оцінку ситуації в театрі ім. Саксаганського: «Про неї не можна говорити цензурними словами. Прикро, коли основним достоїнством працівника стає не професіоналізм, а гнучкість спини. Зараз я просто відпочиваю душею, оскільки можу говорити зі своїм керівником професійною мовою, а не на «фені», і здійснювати цікаві постановки. Той репертуар, який є у саксаганців, насправді відображає смаки його керівника, а художня рада існує лише для легітимізації несмаку В’ячеслава Ускова. Це погано для театру, бо він втрачає високу мету, і погано для акторів, яким немає куди рости у своїй майстерності.»

Читайте також:
Режисер Тарас Мазур: «Білоцерківському театру не вистачає духовності»

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: