1,456 читачів

Феміда – сліпа, експерти-графологи теж осліпли?

thumbnail

Чи можна добитися правди в українських судах?


За останні “післявиборні” дні судові баталії набули характерних ознак – це “журналісти” з кримінальною зовнішністю в залі суду, відмови суддів залучати до справи важливі докази (як то, відеозапис з засідання ОВК, де зачитувались результати голосування), небажання опитати свідків-безпосередніх учасників підрахунку голосів (голів, секретарів ДВК) тощо.

заглавне фото

03 листопада Київський апеляційний адміністративний суд підтримав клопотання кандидата в народні депутати в виборчому окрузі №90 Марченка О.О. щодо проведення почеркознавчої експертизи, проте висновки експертів виявились невтішними для позивача. Про це ми говоримо з юристом Олександра Марченка Максимом Запаскіним .
– Чи закінчилося слухання в Київському апеляційному суді і чи наводите ви нові аргументи на свою користь?
– Слухання продовжується, оголошено перерву до 6 листопада. Ми не можемо надавати нові докази, оскільки апеляційний суд виносить своє рішення спираючись на докази, які уже є в матеріалах справи. Він перевіряє, чи була дана судом першої інстанції належна оцінка доказам, чи застосував перевірені норми права. Ми вважаємо, що нами було надано достатньо доказів для того, щоб відхилити протоколи, дуже сумнівного походження, надані ОВК №90 і прийняти справедливе рішення на підставі саме наших протоколів.
– Тепер ви позбавлені можливості витребувати з ЦВК у якості доказів відеозаписи з дільниць, де були зафіксовані результати голосування?
– Суд першої інстанції відмовив нам у цьому клопотанні.
– Як ви оцінюєте шанси на перемогу?
– Не дуже великі. Суди приймають політичне рішення, а не юридичне.
– У Білій Церкві можливі перевибори?
– Можливість перевиборів у проблемних округах розглядається, і округ №90 входить до їх переліку. Проти перевиборів не заперечує і Партія регіонів.
– А перерахунку голосів добитися неможливо?
– Розумієте, перерахунок голосів теоретично можливий, але він не влаштує інші сторони виборчого процесу, оскільки позбавляє їх шансів на перемогу. Має бути прийняте компромісне рішення.
– Почеркознавча експертиза визнала протоколи надані ОВК №90 автентичними?
– Ні, вона визнала те, що вони написані різними людьми, хоча чітко видно – це не відповідає дійсності. Ми будемо проводити додаткову експертизу і притягати попереднього експерта до кримінальної відповідальності. Суд не допитав голів ДВК, на які окружна комісія «приписує» спірні протоколи. Якщо суд з самого початку був налаштований проти нас – годі чекати справедливості.
– Чи є потреба залучити до справи протоколи з мокрими печатками з інших виборчих штабів: УНП, УДАРу?
– Ми вважаємо, що наших доказів достатньо хоча б для того, щоб скасувати рішення ОВК №90 по прийняттю протоколу з підсумками голосування в одномандатному окрузі.
Видимість демократії дає можливість проводити відеозйомку на засіданнях ОВК, відсутність демократії – свідчить про небажання суддів залучати цей відеоматеріал до справи. Як показує приклад іншого свободівця – Іллєнка правди в цій країні можна досягти лише штурмовим засобом і в жодному разі не доводити справу до суду, проте Марченко вибрав правовий шлях. Чи досягне він успіху в тотальному українському безправ’ї – дізнаємось незабаром.

Відеозапис з засідання ОВК № 90, на якому зачитуються результати прийнятих протоколів з ДВК дивіться тут.

Порівняти зачитані на камеру результати голосування на спірних дільницях з оприлюдненими даними на сайті ЦВК – можна тут.

Читайте також:
Чи підробляли протоколи в виборчому окрузі №90 встановить графологічна експертиза
Демократія по понятіям (частина ІІ)
Демократія по понятіям. Поки Янукович та Азаров вітають країну з “демократичними” виборами, окружкоми та суди блокують бригади бритоголових
Підрахунок голосів у Білій Церкві відбувався з порушеннями. У свободівця відібрали перемогу.

Тетяна Виговська, перепост з blogs.korrespondent.net

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: