1,357 читачів

«Фронтера» вже у Білій Церкві. Дорожні нотатки волонтера у «джипі»

1

Ми чекали її дуже довго… Насправді, саме так. А вирішувалося все дуже швидко…

20 грудня в 16:30 надійшло повідомлення про те, що опівдні 21 грудня потрібно бути в Ковелі, щоб забрати замовлене авто. Завдаток 300 євро, 300 дол. та 20 000 грн. був уже сплачений, а на волонтерській картці зібралося ще трохи грошей та й готівка теж була, тож можна було рушати.

Мали виїжджати вдвох з водієм. Погода внесла корективи, оскільки до Ковеля з Білої Церкви можна було доїхати тільки завдяки сервісу «Бла бла кар». Перше бронювання було невдалим. Мікрик потрапив у аварійну ситуацію, тож за три години до виїзду надійшло повідомлення про зрив поїздки. Гарячково шукаємо варіанти. Є! Легковик тягнеться з Одеси, але о 7:00 має бути біля «Магелану» в Києві. Там висадка одних пасажирів і наша посадка.

Встаємо о 4-й ранку і рушаємо до столиці першою ж «маршруткою». В сніговій імлі бачимо довжелезні вервечки «фур», які застигли край Одеської траси. Подекуди вантажівки лежали в кюветах. Зима знову «раптово» захопила водіїв великотонажного транспорту. На жодному «Вольво», ДАФі, МАНі, «Мерседесі» не побачив ланцюгів на колесах. Зате побачив, як водії стоять і розводять руками «ашотакоє?». Через годину і двадцять хвилин ми вже бадьорилися кавою. 100 гривень на маршрутку становили наші перші витрати.

В Києві все відбулося без затримки і через шість годин ми вже виходили в центрі Ковеля. «Варшавка» у гарному стані, лише в Бородянському районі й на мосту через Случ є вибоїни. Неглибокі, бо основа дороги бетонна. Дорогу регулярно чистили та посипали реагентами спеціалізовані автомобілі по всьому нашому маршруту. 700 гривень на двох обійшлася поїздка.

13902090512997901_2Ковель зустрів похмурою погодою і страшними закладами громадського харчування. В першому: «- Що у вас є поїсти? – Фрі! – А з перших страв? – Таких немає!» В другому: «Якась юшка є? – Ні, тільки смажений хек і печінка. – А щось їстівне з волинським колоритом? – Я ж кажу, що смажена печінка і хек!» І лише «У свата» нам принесли суп з фрикадельками і по порції вареників із засмажкою.

Супчик просто чудовий. Ароматний, з бурштиновою плівочкою жирку, акуратно нарізаними дрібнесенькими кубиками коренеплодів і чималою кількістю фрикадельок. Бульйон прозорий. Одразу видно, що кухар володіє мистецтвом освітлювання таких страв відтяжкою. Ціна – символічна! Задоволення – неймовірне. Вареники реноме закладу не підтвердили. Картопля майже не приправлена, а «засмажка» була із шматочків вареного м’яса, яким пательню показали здалеку і тушкованої цибулі. Досить прісна страва.

Kovel_LesyaUkrainka (1)Попоївши рушили містом. Пройшлися центральною вуличкою, оглянули пам’ятник Лесі Українці. Почав спускатися сніжок і було вирішено випити кави у родича, тобто «У свата». Кава була запашною, але з митниці надійшло повідомлення про величезні черги й довгий час очікування. Сиділи ми за столиком в стилі Шарапова: «А вы мне еще кофейку налейте. Я у вас долго буду сидеть».

Коли стрілки годинника показували 19:30, а рівень кави хлюпав в очах, з’явився найдорожчий чоловік на всенькій земній кулі, пан Павло! І не сам! На площі стояла, хижо поблискуючи «люстрами» навісних ліхтарів, прикрившись щитом «кенгурятника» (чи «сепарятника»), підтягнута і спортивна «Фронтера». Потужний двигун низьким голосом, ніби, говорив: «Будьте в мені певні, хлопаки!».

Застрибуємо в салоні владнуємо всі формальності. Заправляємося на «Вог» на майже 560 гривень, тиснемо один одному руки. Між нами джентельменська угода і він готовий почекати остаточного розрахунку. Поки що передали до завдатку ще 5000 грн. Павло рушає у своїх термінових справах. Ми робимо пробний заїзд і вирішуємо ще долити пального – дорога досить далека, а погода підступно-сніжна. Ще 1120 гривень залишило волонтерську кишеню.

Перші кілометри притираємося до автомобіля. Він потребує певного ремонту. «Здох» обігрівач, трохи підтікає гідропідсилювач керма, потребують заміни щітки склоочищувача, потрібно оновити кріплення плафону, торпедо. Дочепити додаткові фари. Сидіння розташовані трохи низько, але це особливості конструкції. Задніх сидінь немає, там вантажна платформа з металопрофілю. Будемо радитися, чи робити місця для пасажирів. Кермо не люфтить і «Фронтера» не «гуляє» по дорозі – стоїть на прямику впевнено. Шумоізоляція посередня, але дизельна «шістка» об’ємом 2,8 літри тягне з «низів» неймовірно. Акселератор просто погладжуєш підошвою і авто стрімко прискорюється. Крізь заметіль домчали до Коростеня. Дорогою довелося придбати «Скребок для видалення льоду» за 23, 50 грн. Він нас рятував у заметілі, коли обмерзало вітрове скло. Ще й холод трохи дошкуляв.

В столиці Древлянського краю вирішили зупинитися на відпочинок, бо мало не порозбивали собі голови. Втрапили на слизьку ділянку дороги і трохи перетисли акселератор. Двигун крунув задні колеса з пробуксовкою і «Фронтера» пішла юзом по дорозі. Зупинився автомобіль в заметі на узбіччі. Через хвилину повз нас по зустрічній смузі проїхав легковик. Полегшено зітхаємо і робимо мудру річ – вмикаємо повний привід. Так потихеньку доїхали до місця ночівлі.

Вранці рушили до Білої Церкви. Скористалися АЗС «Фактор» і хлюпнули в бак пального на 458 гривень. Це були останні витрати за поїздку. Перед Києвом прийшло повідомлення про затори на Окружній дорозі. Повернули на Макарів і Фастів. «Фронтера» достойно проїхала весь «шифер» нечищених доріг, аж до Білої Церкви. І Біла не добила. Зараз авто загнали на огляд ходової. А там ще трохи підремонтуємо позашляховика і передамо в дуже добрі руки. Машина просто «бомбезна», хоч називай її «Зеленим шершнем».

2

Дякуємо всім, хто долучився до гарної справи!

Сподобалися мої волонтерські нотатки? Найкращий “лайк” – це 30 грн.
ПРИВАТБАНК 5168 7420 2151 5014 (Климчук Костянтин Вікторович)

Зібрані кошти підуть на “Фронтеру”, придбану в борг. З 2000$ лишилося дозбирати всього 400$

Всі звіти на нашій офіційній сторінці: “Біла Церква.Час Змін. Допомога армії

Для євро:
BENEFICIARY: KLYMCHUK TETIANA
IBAN: UA0-2.7476910046519E+303052990005168757316324724
ACCOUNT: 5168757316324724

BANK OF BENEFICIARY (Банк отримувача):PRIVATBANK, 50 NABEREZHNAYA POBEDY ST.,DNEPR, 49094
SWIFT CODE: PBANUA2X

INTERMEDIARY BANK (Банк-кореспондент): Commerzbank AG Frankfurt am Main Germany
SWIFT CODE: COBADEFF

CORRESPONDENT ACCOUNT (Рахунок Банка отримувача у Банку-кореспонденту):acc № 400 8867004 01

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: