1,549 читачів

Чому більшості депутатів Статут міста «до лампочки»?

15102075_1248381318567026_423037951_o

Обговорення проекту Статуту міста, чи як його називають під час численних засідань «Малої Конституції Білої Церкви», великого ажіотажу не викликав. Зал Київської обласної торгово-промислової палати був заповнений відсотків на 70.

Проігнорували захід промисловці і підприємці, а також більшість депутатів. З депутатського корпусу були присутні Ігор Гейло, Андрій Король, Сергій Наконечний, Юрій Петрик, Сергій Мартинюк. Трохи згодом під’їхав Анатолій Гончар. Решта не виявила бажання бути присутньою при обговоренні. Напевно, вважають себе розумнішими за всіх. Даремно, адже тим самим прирікають себе на ходіння колами при вивченні документу, який їм приймати.

Також свою незацікавленість проявили багато сільських голів. Зокрема, не було видно на зборах очільників Фурсів та Шкарівки, які явно не в захваті від приєднання цих населених пунктів до територіальної громади Білої Церкви.

15139723_1248381111900380_14254405_nПроект Статуту був розданий учасникам при реєстрації. Документ інформативний, з текстом напрацьованим авторським колективом та окремо виділеними пропозиціями від тематичних фокус-груп та інститутів громадянського суспільства. Формат зручний до опрацювання, оскільки тексти для порівняння розміщені поряд.

На зустрічі розглядалися деталі офіційної символіки міста, Положення «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади», «Про місцеві ініціативи» та деталі формування партисипативного бюджету міста. З доповідями виступали екс-мер Славутича Володимир Удовиченко, міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий, історик Євген Чернецький, в.о. начальника відділу юридичного управління БМР Нінель Ротаєнко, в.о. юридичного управління БМР Сергій Постивий та інші.

По кожній доповіді велася жвава дискусія і обговорювалися пропозиції. Інколи питання відводили в бік від плану зустрічі, але в цілому діалог був конструктивним. Зокрема велике пожвавлення, незважаючи на кілька годин роботи, викликала пропозиція виділення 5% від бюджету розвитку міста на конкурси програм і проектів, які мають соціальне значення для міста. Розмір фінансування очікується близько 8 000 000 гривень. Є за що поборотися громадським організаціям й ініціативним групам. Відділ в справах сім’ї і молоді БМР давно проводить такі конкурси і варто визнати, незважаючи на фінансування в 100 000 гривень, що є солідною сумою для ГО, не кожна організація бере на себе відповідальність працювати з бюджетники коштами.

Дехто з присутніх у залі скаржився на те, що інформації про сьогоднішнє зібрання було мало в мережі Інтернет та місцевій пресі. Було вирішено надати місяць для прийому пропозицій до проекту Статуту міста. Пропозиції можна надсилати в міську раду електронним листом, поштою, чи залишати у спеціально встановлених скриньках, які будуть розміщенні в приміщенні БМР.

Активісти, інститути громадянського суспільства зі своєю частиною роботи над проектом статуту працюють ще місяць. Далі слово буде за депутатами. Саме від них залежатиме, чи матиме Біла Церква свою «малу Конституцію».

 

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: