1,330 читачів

Пам’ять Героям України на площі Тисячоліття. Підійти відповідально

стоянка гамова

Поки в містах і селах України встановлюються меморії на честь полеглих під час Революції Гідності й загиблих на фронтах російсько-української війни, в Білій Церкві не відбувалося рухів, щоб вшанувати пам’ять героїв ОФІЦІЙНО. Зрештою була реанімована ініціатива виконавчого комітету попереднього складу про вшанування пам’яті борців за волю України.

Поняття «Борців за волю України» в історичному аспекті охоплює значні часові рамки, оскільки ці борці діяли і за часів князівської Русі, і за часів бездержавності, і під час Визвольної війни 1648-56 років аж по наш час. Тобто, об’єднати в одному об’єкті різні епохи досить складне завдання в мистецькому і технічному плані.

Білоцерківська «Просвіта» пропонує створити цілий ансамбль меморій і розмістити його на ділянці, яка зараз не має назви, але яку знають в місті як «площа Гординського», хоча ділянка не має такого офіційного статусу. Наразі ділянка перебуває в оренді у ФОП Л.М. Гамової-Постернак. Оренда закінчується в серпні 2017 року. Розмір орендної плати — 28317,00 грн в рік.

Перевагами такого розміщення ансамблю стане перспективний розвиток міста і те, що там фактично сформована площа. Створення пантеону національним героям дасть поштовх розвитку мікрорайону і стане ще одним привабливим об’єктом на вісі Парк Слави – пантеон – Торгова площа – площа Шевченка – площа з погруддям Шевченка.
«Просвіта» пропонує присвятити майбутній ансамбль тисячоліттю Білої Церкви і відповідно назвати ділянку Площа Тисячоліття. Сформувати конкурсну комісію і оголосити всеукраїнський конкурс на створення відповідного ансамблю й передбачити на його реалізацію кошти в бюджеті міста.

Свою ініціативу просвітяни виклали офіційним листом на адресу міського голови та зареєстрували його в канцелярії виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

стоянка гамова 2

стоянка гамова 3

Нагадуємо, що ініціатива встановлення пам’ятника Небесній сотні на т.зв. площі Гординського виникла в 2014 році в осередку Білоцерківської “Молодої Просвіти”. Було зібрано близько тисячі підписів за перейменування вул. Гординського в честь Героїв Небесної сотні та встановлення на площі, де нині розміщено автостояну, пам’ятника Героям. У 2015 році відбулася прес-конференція Голови Білоцерківської “Молодої Просвіти” Костянтина Климчука, архітектора Олега Пускова та співзасновника благодійного фонду “Час Змін” Олксандра Миколаєнка. Доповідачі проінформували, що благоустрій площі по вул. тоді ще Антона Гординського, вплине на інвестиційну привабливість Білої Церкви та покращить її туристичну привабливість. Крім того, на думку доповідачів, пам’ятник героям, які пожертвували своїм життям за майбутнє України, має бути встановлено лише в центральній частині міста. Саме такою є площа, де нині розміщено автостоянку, яка псує вигляд історичної частини міста.

Читайте також: Замість колючого дроту має бути пам’ятник героям

гриф3

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: