2,009 читачів

Погляд з Білої Церкви на Українську революцію

46495136_2545604772123811_7443812196716380160_o

В Білоцерківському краєзнавчому музеї відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Військові формування періоду Української революції 1917-21 років». Її метою було дослідження подій, пов’язаних з повстанським рухом, встановленням влади Директорії, озброєнням і тактикою нерегулярних збройних формувань. Вже не вперше Білоцерківський краєзнавчий музей звертає увагу науковців до подій сторічної давнини. Видані окремою збіркою матеріали конференції 2017 року користувалися великою популярністю у науковців та пересічних читачів на таких великих літературних форумах, як «Книжковий Арсенал» (м. Київ) та «Book Space» (м. Дніпро). Про популяризацію історичних матеріалів подбало видавництво «Час Змін Інформ», де збірка побачила світ.

Конференція привернула увагу і представників місцевого самоврядування Білої Церкви. В її роботі взяло участь три депутати міської ради – Юрій Петрик, Андрій Король, Борис Смуток. Андрій Король у вітальному слові зазначив: «Аналізуючи події того буремного часу, потрібно робити проекцію і на наші дні. Я дуже сподіваюся, що політикам у вищому ешелоні вистачить здорового глузду не привести Україну до національної катастрофи, як то сталося сто років тому». Головний освітянин міста Юрій Петрик сказав, що педагоги мають бути відповідальними і доносити інформацію, почуту під час подібних заходів, до учнів, особливо тих, хто навчається в спеціалізованих історичних класах. «Ми маємо досвід співпраці з білоцерківськими авторами на історичну тематику. Книга «Українська революція: з Білої Церкви в історію» є в кожній шкільній бібліотеці й молодь може ознайомитися з маловідомими сторінками Визвольних змагань і постатями тієї доби, які прямо стосуються нашого міста», – наголосив він. Книга «Українська революція: з Білої Церкви в історію» також була видана у «Час Змін Інформ».

Науковці та працівники музеїв з багатьох регіонів України представляли свої доповіді під час двох пленарних засідань. Великий інтерес викликали матеріали, зібрані кандидатом історичних наук Андрієм Науменком, по родам зброї армії УНР доби Директорії, який зауважив, що ми повинні пишатися військовою звитягою українського війська. «Нехай Визвольні змагання і закінчилися поразкою. Так буває в історії. Австрія мала багато поразок, але вони пишаються своїм військом і в них є величний військовий музей. Треба цінувати не поразки, а військову героїку», – сказав начальник науково-дослідної лабораторії, кафедри морально-психологічного забезпечення діяльності військ Національного університету оборони України. Лауреат премії ім. В. Чорновола, краєзнавець Євген Букет представив невідомі сторінки визвольної боротьби. Віднайдені в архівах спогади члена виконкому Центральної Ради Левка Чикаленка дозволили відчути атмосферу того часу в невеличких містечках Житомирщини і Київщини. Голова білоцерківської «Просвіти», старший науковий співробітник Білоцерківського Краєзнавчого музею Костянтин Климчук доповів про озброєння партизанських загонів, а також про тактику підрозділів і з’єднань повстанців, які дозволяли проводити успішні операції не лише по розгрому каральних загонів більшовиків та денікінців, а й по захопленню великих населених пунктів, зокрема Києва.

Не залишилася осторонь науки і православна церква. Благочинний Білої Церкви і Білоцерківського району УПЦ КП протоієрей Миколай Гопайнич не лише благословив зібрання, а й перебував в залі під час пленарних засідань. Маючи диплом викладача історії, а також практику вчителювання з цього предмету, священник в перерві між засіданнями жваво і фахово обговорював почуте.

Захід відбувався в залі, де демонструвалася виставка картин художника з міста Ватутіне Василя Гелетка. Після циклу, присвяченого Шевченку, він звернув увагу на історію повстанського руху та Визвольних змагань. На стінах висіли портрети знаменитих отаманів Василя Чучупаки, Івана Чорноусова, Костя Пестушка, Данила Терпила. Поряд з ними зображення державних діячів: Павла Скоропадського, Симона Петлюри, Модеста Левицького, Євгена Коновальця. Тож можна було задіювати виставку, як демонстраційний матеріал під час доповідей, що і робили науковці.

Конференції подібної тематики мають не лише науковий, а й практичний зміст. Особливо в період, який за багатьма ознаками ідентичний часу Визвольних змагань. Маємо пам’ятати, що, втрачена внаслідок міжпартійних чвар державність, може призвести до фізичного знищення українського народу. Уроки більшовицької окупації забувати не маємо права.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: