2,787 читачів

Мова об’єднує. Мова гуртує. Білоцерківці відзначили початок дії мовного закону

загальна мова

Скільки їх було, тих указів, циркулярів та резолюцій, які обмежували українців у праві розмовляти, творити, навіть жити з своєю мовою. Так, за мову карали, за мову піддавали остракізму, за мову вбивали. І лише на 28 році Незалежності вступили в дію норми закону, які насправді захищають українську мову. Символічно, що це сталося в день проголошення Декларації про суверенітет. З цієї нагоди в понад 30 містах України відбулися громадські акції «Мова єднає».

Серед цих міст була і Біла Церква. На центральній площі, біля стели з портретами Героїв небесної Сотні й загиблих у російсько-українській війні на акцію? організовану білоцерківською «Просвітою» і громадянським рухом «Відсіч», зібралося понад півсотні людей. Організатори роздавали людям наліпки, браслети, повітряні кульки з написом «Мова єднає».

мова панорама

Голова Білоцерківської «Просвіти» Костянтин Климчук ознайомив зібрання з головними тезами Закону. Вони полягають в тому, що всі працівники органів державної влади та місцевого самоврядування, керівники силових структур та правоохоронних органів повинні володіти і користуватися державною мовою. Так само заклади сфери побуту, культури і мистецтва також зобов’язані надавати послуги українською мовою, а засоби масової інформації мати відповідний наклад. Також закон регулює частку контенту іноземною мовою.

Між інформаційними блоками перед присутніми виступали поети і музиканти. Свої вірші читали учасники просвітянської літстудії «Зухвалі романтики» Альона Коляда і Марія Хілініч, поети Андрій Кириченко, Тетяна Строкач, Ніна Ковальчук, Світлана Кващенко, Дмитро Максимчук. Звучали авторські поезії та твори Наталії Кузьмічової і Михайла Міняйла. І що за свято без української пісні? Вона прозвучала. Потужно, як і в фронтових степах Донбасу, бо співачка Оксана Кирута їздила з концертами в зону бойових дій. Завершальну пісню «У вишневому саду» співали всі гуртом.

Під час акції було зібрано 1400 гривень на підтримку сім’ї загиблого бійця Дмитра Лісовола. Куля обірвала його життя біля Авдіївки. Туди, куди вдерлися іноземні загарбники під надуманим приводом захисту «русскоязичних». Москва роз’єднала нашу країну і вбиває наших громадян, але мова повинна нас об’єднати, щоб ніяким зайдам і не думалося пхатися із кривавим «захистом».

Закон є. Тепер потрібно, щоб всі його дотримувалися. Насправді, боротьба за мову лише входить у вирішальну фазу.

мова2

Більше фото тут: Мова об’єднує. Біла Церква. Фотоальбом

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: