1,346 читачів

Уроки Крут і сучасна Україна. В ЗОШ №1 відбулася зустріч з волонтерами “Часу змін”

4ltUucCsWAk

Майже 100 років тому відбувся бій під Крутами. Його значення і характер досі викликають полярні думки.

Загибель студентсько-гімназійного загону, його стійкість перед безжалісними катами породили цілий пласт досліджень істориків. В мистецтві ж ці події ще не знайшли свого достойного відбраження.

Лідер “Молодої Просвіти”, волонтери Костянтин Климчук і Тетяна Виговська запропонували поглянути на бій під Крутами, як на бойову операцію, що дала змогу затримати більшовицький наступ, придушити заколот на заводі “Арсенал” і заявити про Україну, як незалежну державу.

Певною мірою можна провести паралелі між подіями часів УНР і сучасністю. От тільки сьогодні ми встояли перед натиском орд зі Сходу. У нас не було Крутів, але був ДАП, Дебальцеве, Іловайськ. А головне – зруйновано міф про “мыжебратья”.

Волонтери розказали учням про побут бійців, їхні потреби, їхні досягнення і навіть про кумедні ситуації, які теж трапляються в бойових умовах. Закликали поєднуватися до збору допомоги. Показали відео вогневого контакту з ворогом.

Пролунав дзвінок, але старшокласники залишалися на місцях і просили показати ще відео з війни, фото передових позицій, задавали питання. Зустріч зайняла більше запланованого часу, але він був проведений з користю. Щоб Крути, ДАПи ніколи не повторювалися.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: