3,175 читачів

У Білій Церкві заговорив Стус

DSC_0323

У лютому на Байковому цвинтарі сіро і безлюдно. У секторі 49-б вітер шарпає благенькі букетики зів’ялих квітів біля трьох козацьких хрестів, що були встановлені на могилах Василя Стуса, Олекси Тихого, Юрія Литвина


Мало хто зупиниться і вклониться людям, чиє життя, і навіть смерть, стали подіями, які писали вирок безжальній репресивній машині під назвою СССР.

Учасники конкурсу на краще декламування віршів Василя Стуса, що відбувся в білоцерківській міській центральній бібліотеці та організований міською ЦБС разом із Білоцерківською «Молодою Просвітою» та БФ «Час змін», різко контрастували з похмурим зимнім пейзажем за вікном. Негода, грип, карантин і пов’язаний з ним щільний графік навчань не стали їм на заваді. Як і не стали на заваді їхнім друзям, що прийшли підтримати конкурсантів.

А після оголошення про умови конкурсу і вітальних слів, у Білій Церкві заговорив Стус. Не буквально, але складалося враження, що ніби часточки душі поета на якусь мить поєдналися з душами учасників. Стус був розгніваний і ліричний, гостровикривальний і замріяний. Він не був байдужим.

Конкурсанти настільки вживалися в образ героїв віршів Стуса, що журі довелося добре попрацювати, щоб визначити переможців. Рівень учасників був високим і долю головного призу вирішували нюанси. І було жаль, що у конкурсі має бути лише один переможець.

Ним став учень економіко-правового ліцею Дмитро Гирявець, який прочитанням поезії «Дозволь мені сьогодні близько шостої…» передав усю тугу поета за дружиною і сином, яких він більше не побачив, загинувши в мордовських таборах.

Серед учнів 5 −8 класів перше місце виборола учениця СПМШ №16 Анна Агалієва, друге − Михайло Міняйло із БЗШ №18, третє − Святослав Петришин, гімназія №2.

У номінації «Учні 9-11 класів» перше місце посіли Анастасія Василюк (гімназія №1) Світлана Голоско (гімназія №2). Друге розділили Олександра Барсток (БЗШ №18) і Олена Олійник (колегіум). Надія Дума (гімназія №2), Анастасія Петровська (БЗШ №5), Юлія Яценко та Наталія Зайцева (БЗШ №11) завоювали третє місце.

Серед студентів перше місце здобув Владислав Світайло, який вже перемагав у конкурсі, навчаючись в гімназії №2.

Переможець конкурсу, Дмитро Гирявець, вирушить у мандрівку Закарпаття. Про це подбала туркомпанія «Сто доріг», Анна Агалієва отримала цінний приз від депутата БМР Олени Шевченко, а Світлана Голоско і Анастасія Василюк будуть укріплювати зв’язок між гімназіями в сімейному ресторанчику «Потато хауз».

На черзі ще кілька літературних конкурсів, переможців яких чекають сюрпризи. Біла Церква – культурне місто і не має права втратити це звання.

Коментарі

коментарів

Related posts

One Thought to “У Білій Церкві заговорив Стус”

  1. Надія Синявська. Київ-Шамраївка.

    Коли дивлюсь фото Білої Церкви, читаю про життя, будні і свята жителів міста, фестивалі, ярмарки на площах, конкурси для молодих, зв’язки з АТО, допомогу бійцям-багато-багато про вас, дорогі, шановні білоцерківчани–захоплююсь–які ж ви МОЛОДЦІ. Ви не чекаєте змін, ви самі змінюєте життя, змінюєте світ. Низький уклін вам за пам’ть про тих, хто виборював свободу України. Добра і щастя, тепла і любові-малим і дорослим, школярам і Вчителям!

Leave a Comment

Увійти за допомогою: