1,595 читачів

Білоцерківська станиця ОУН-УПА відсвяткувала 74 річницю, а секретар міськради вже думає про 75-річний ювілей

14612583_1380392078645092_3411139867358392896_o

В Першій білоцерківській гімназії відбулося святкування 74-ї річниці заснування Української Повстанської Армії.

З цієї нагоди в актовому залі навчального закладу зібралися члени Білоцерківської станиці Братства ОУН-УПА, «Молодої Просвіти», ВУТ “Просвіта”, Спілки офіцерів України й білоцерківці, які дізналися про урочистості завдяки Інтернету.

На сьогодні в Київській області залишилося живими лише 3 воїна, які збройно боролися в лавах УПА. Один із них, Дячун Теодор Григорович, відкрив святкування словами: «Ще ніколи так мало не було людей в цьому залі, де ми традиційно святкуємо, хоча країна відзначає цю дату майже на державному рівні. Але від імені Білоцерківської станиці Братства ОУН-УПА ім. Василя Якуб’яка, який її заснував, вітаю вас з цим днем!»

Справді, людей в залі було не так багато, як хотілося б. Багато хто відійшов у Вічність, інші занедужали, бо вчора йшли на Марші УПА. Зате в залі була сотня патріотів, яким на заваді не стали ні роки, ні негода.

Програма урочистостей складалася з виступу хору Станиці, народних танців у виконанні хореографічного колективу «Вікторія», Апелю за загиблими героями Визвольних змагань та російсько-української війни, що точиться на Сході. Також була виставлена галерея фотопортретів провідників УПА в Україні і Білій Церкві. Так, в Білій Церкві було ОУНівське підпілля, очолюване Юхимом Мельником. Також можна було побачити кілька замальовок з життя в’язнів сталінських концтаборів. Їх зробив розвідник ОУН-УПА, також білоцерківець Василь Крикун.

Координувала концерту програму керівник театральної студії “Пролог” гімназії №1 Тетяна Яковенко і справилася з цим на «відмінно». В залі звучали «Гімн націоналістів», «Ой у лісі на полянці» й багато інших повстанських пісень. А легендарні «Червону калину» і Гімн України присутні співали всією залою. Без ніяких пономарьовських заспівів. Виконання було таким проникливим, аж мороз поза шкірою брався.

Приємно, що хор Братства ОУН-УПА відновив творчу діяльність завдяки подвижництву Ольги Несторівни Синякевич. Вона зуміла, вже вкотре, об’єднати навколо себе людей і розучити репертуар повстанських пісень.Тож переймайте досвід, керівники і педагоги співочих гуртків.

Після закінчення урочистостей, секретар міськради Борис Смуток поділився думками про те, щоб на наступний рік масштабно відсвяткувати ювілей УПА. Сказав, що є й концепція дійства.

Що ж, було б добре. Головне, щоб повстанці дожили. Здоров’я і довгих літ вам, Герої УПА!

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: