1,105 читачів

Днями у Білій Церкві відбулася прес-конференція на тему вшанування Небесної сотні

8007image

Чим більше у місті говорять про декомунізацію, тим більше з’являється недолугих ініціатив. Історики з робочої групи по декомунізації пропонують повернути вул. Гординського історичну назву Базарна. Натомість ГО «Молода Просвіта» та БО «Час Змін» закликають назвати цю центральну вулицю разом з площею, на якій зараз розміщена автостоянка, в честь Небесної Сотні.

Про те, що на площі Гординського замість автостоянки абсолютно доцільно відновити площу з перспективою встановити там пам’ятник чи пам’ятний знак Небесній сотні – дав обгрунтування архітектор Олег Пусков.

– Ця площа створена ще за часів Браницьких як певний елемент міської структури. На площі було завжди подвір’я, на якому зупинялися підводи, що привозили в БРУМ для торгівлі відповідний крам. Далі її знову не забудовували…Вона лежить в стороні від основної осі вул. Гординського, але на цій вісі на сьогодні знаходиться парк Слави, який замикає її, також вона переходить у вулицю Богдана Хмельницького, яка виходить на центральну Торгову площу міста. Тому тут уже підготовлений акцент для вшанування Небесної сотні. І моя пропозиція полягала в тому, щоб не тільки змінити цю площу в плані топонімики, а й так, щоб вона сформувалась як площа. Як елемент якогось ансамблю. Як елемент міської забудови. Це має бути конкурс і на ньому має визначитись архітектор, скульптор, який реалізує свій проект. Я вважаю, що вшанування подвигу Небесної сотні має бути в центральній частині міста. Що система візуального і смислового сприйняття має бути чітка і базуватися на самій великій пам’ятній нашій вісі, і бути в парку Слави, (якщо це буде великий комплекс, на який потрібно багато коштів) або пам’ятни знак недалеко від парку. І таким місцем може бути площа Гординського.

На мою думку забудовувати (заставляти) цю площу некоректно, вона має залишатись площею, тому там має бути незначна композиційна форма, невеликих розмірів з елементами декору та благоустрою, які характеризували б її як площу. Тому, якщо це питання буде розглядатися найближчим часом, я теж включусь в роботу. Думаю, що дуже багато буде пропозицій. Особливості розвитку нашого міста з інколи стихійною забудовою породжують дуже багато думок, де кожен мешканець, який вважає місто рідним, хоче вплинути на цей процес… Це все добре. Але займатися такими непростими речами мають професіонали! – підсумував архітектор.

Нагадуємо, що засідання робочої групи по декомунізації проходить в малій залі міськвиконкому щочетверга. На останньому засіданні учасники робочої групи вносили свої пропозиції щодо перейменування. Список вулиць, які підлягають під перейменування згідно Закону про декомунізацію розробляли учасники робочої групи, а формував відділ архітектури. Як зауважив Костянтин Климчук в цьому списку не виявилося площі Гординського. Журналіст звернувся до відділу архітектури з проханням підготувати доповідну записку, куди поділася площа, яку вже 14 років орендує ФОП Гамова-Постернак під автостоянку. Чи не вирішили одну з центральних площ міста тихенько ліквідувати на користь бізнес-інтересів окремого підприємця?

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: