1,022 читачів

Літній Крим у акварельних фантазіях

P1200253

Нова виставка в галереї „АРТ-Мікс” (вул. Мельникова, 6) присвячена літу та Криму


За вікном холодно, сніг замітає київські вулиці, люди готуються до новорічних та різдвяних свят. Хтось кататиметься на лижах у горах, інші залишаться вдома і хоча ми ще не встигли насолодитися зимою, та уже починаємо сумувати за теплим сонечком. Тож вгадуючи ностальгічний настрій галерея «Арт-Мікс» організувала виставку «Спогади про літо».

Цього разу кияни мали змогу оцінити майстерність молодих художників Аліни Федотової, Артура Самофалова і Світлани Калінічевої. Усіх їх об’єднує те, що вони навчалися у різні часи в училищі Самокіша. Навчання в Криму наклало відбиток на творчість майстрів пензля. На полотнах та акварелях багато моря і Півдня. Родзинкою виставки є те, що ми можемо побачити різне бачення художників один і той самий краєвид, як, наприклад, Чеховська бухта у Гурзуфі.

На тлі цікавих робіт Калінічевої і Федотової, написаних олійними фарбами, виділялася експозиція Артура Самофалова. Сьогодні, на жаль, лише зрідка можна побачити картини написані акварельними фарбами. Артур у цьому невеликому колі вирізняється цікавими знахідками. Він химерно поєднує ретельно виписані деталі та образи з тлом, наче нанесеним пульверизатором. Іноді роботи Артура нагадують аплікації. Це, зокрема, фігури людей та контури будинків. Вони яскраві та, нібито, об’ємні (особливо коли художник застосовує фарбу бронзового відтінку), а декілька штрихів накладених олівцем додають композиції завершеного образу. Відчувається, що морська романтика захопила серце художника, але свої почуття до моря він розкриває не у виписуванні розбурханої водної стихії, а через характери людей моря – моряків. У їх фігурах є жага руху, потреба розказати усім про свої пригоди, вони радісно відчувають землю під ногами, розбігаючись вулицями портового міста.

Одні сміються, інші відчувають тугу чи то від розлуки з друзями, чи то від поганих звісток про зраду коханої. Та попри ейфорію від зустрічі з сушею вони озираються назад, на море, адже без нього не життя… Інші герої акварелей Артура – будинки. Відомий вислів: «Архітектура – це поезія, яка застигла в камені». А будинки на акварелях Самофалова (будь то дача Чехова, маяк чи палац) подібні поетичним експромтам, які складалися молодими інтелігентами-лібералами та нігілістами на, як казала героїня Ольги Аросєвої, «Афінських (оргіастичних) вечорах». Ці будівлі романтичні і беззахисні, здається пройде трохи часу і вони зруйнуються під ножем бульдозера. Але то буде вже інший Крим. Тож ніжна ностальгія і зв’язок між часом відчуваєш коли роздивляєшся, наприклад, «Есть время отдохнуть, ребята».
Звідкіля ж така любов до моря у молодого чоловіка, який народився у Сумах?
– Так склалася доля, – говорить Артур Самофалов, – я вступив учитися у Криму, тож побачив і полюбив цю землю й дівчину зустрів. Саме вона показала мені красу кримської природи, Південний берег Криму. Вона мене вразила, я навіть написав дипломну роботу присвячену Херсонесу.
– У вас є декілька акварелей присвячених одній бухті, чому ви її так багато писали?
– Це Чехівська бухта у Гурзуфі. Місце енергетично дуже потужне, воно притягує до себе. Я розмовляв з багатьма художниками і вони відчували теж саме. Недаремно Антон Павлович побудував там свій будинок.

– Важко продати у нинішні часи акварель?
– Мені вдається продавати свої роботи, хоча варто відмітити, що у Києві акварель купують мало. Основні покупці в Росії та Англії. Річ у тім, що це перша моя виставка у Києві, можливо, після неї люди більш жваво будуть розкуповувати мої роботи.
– Звідкіля виникло захоплення аквареллю?
– Мені здається, що це акварель вибирає художника. У неї свій характер, свої особливості, які можуть підійти не кожному живописцю. Це все відбувається на енергетичному рівні. Але художник, який зміг розкрити властивості акварелі, має змогу передати на папері усі грані свого світосприйняття.
Милуватися роботами севастопольських художників в галереї “Арт-Мікс” можна буде до середині січня.

Тетяна Виговська, Костянтин Климчук, “Час Змін Інформ”

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: