3,058 читачів

Під час VІI Білоцерківського Параду Вишиванок у Білій Церкві відкрили барельєф Мазепи

MuixfThVXn4

Традицію проведення Парадів Вишиванок було започатковано “Молодою Просвітою” ще у 2012 році. За чотири роки в ньому пройшли ходою тисячі білоцерківців і гостей міста. Минулого року вулицями Білої Церкви було пронесено 110 метровий прапор України, а цьогоріч організатори зробили для міста патріотичні подарунки.


Ще напередодні свята, тротуар біля площі, на якій встановлено портрети героям Небесної Сотні й російсько-української війни, було забрендовано візерунком «вишиванка» і цитатами класиків української літератури і публіцистики. Тепер кожен мешканець міста може отримати не лише естетичну насолоду, а й задуматися над словами велетів духу і національної самосвідомості.


Під час конкурсної програми Параду Вишиванок змагалися команди білоцерківських навчальних закладів. Їхнім завданням було якомога яскравіше представити вишиванку одного з членів команди. Приємно, що діти віднайшли в родинах майже столітні вишиванки і зуміли гідно й красиво розказати їхню історію. Третє місце посіла команда ЗОШ №16, друге – Перша гімназія, перше – ЗОШ №4. Ці команди безоплатно відвідають виставу Київського обласного академічного музично-драматичного театру ім. П.К. Саксаганського «Дуже проста історія». Крім цього перші дві команди вирушать на екскурсію у Верховну Раду України, а переможці VIІ Білоцерківського Параду Вишиванок зможуть побачити себе у соціальній рекламі на білборді.


Маршрут ходи проліг від Торгової площі до Олександрійського бульвару і по вулиці Ярослава Мудрого.


Там, на будинку №11, організатором Параду Костянтином Климчуком, секретарем міської ради Борисом Смутком, начальником управління освіти і науки БМР Юрієм Петриком було урочисто відкрито барельєф гетьману Івану Мазепі. Через триста років, після анафеми і забуття, постать великого гетьмана України повертається в місто над Россю. Автор барельєфу художник і різьбяр з міста Ватутіно Василь Гелетко. А музами проекту, які не лише морально його підтримали, були Раїса Бойко (підприємство «B.Raise»), Олена Дика (будівельний супермаркет «Будмаркет») Олена Фастівська (мережа закладів харчування «Рizza Сelentano»).


Є ще в Білій Церкві пам’ятка, пов’язана з ім’ям Івана Мазепи. Це церква св. Миколая, що поблизу Преображенського собору. Вона була зведена за кошти Мазепи. Вона піддавалася руйнації і відновленню. В середині 90-х у ній було знищено розписи в стилі козацького бароко художниці Євгенії Янкевич. Це було зроблено за наказом епіскопа Серафима. Було б дуже добре, якби і на ній з’явилася згадка про славетного гетьмана, який поклав своє життя для творення Української держави.

Також на стіні будинку “Просвіти” стараннями «Молодої Просвіти» з’явився патріотичний мурал, виконаний художником Олександром Хмарою, «Україна – це ми».


Таким чином Біла Церква до 25 річниці Незалежності отримала кілька цікавих місць, які не лише стануть родзинками у одноманітному міському просторі, а й туристичними принадами для гостей міста.

Під час VII Білоцерківського Параду Вишиванок майбутні захисники України, і просто всі бажаючі, змогли ознайомитися із зразками стрілецької зброї, яку представили вояки Білоцерківського зенітно-ракетного полку.

А неподалік можна було побачити подібну зброю в руках солдатів на фронті. Правда лише на світлинах фотовиставки, де були представлені роботи Тетяни Виговської. Більшість фото були зроблені під час волонтерських поїздок на фронт.

Порадували і деякі кулінари міста на першому кулінарному міні-фестивалі “Українське перехрестя”. Торгова марка “Маршалок” представила розмаїття української випічки, яка припала до смаку присутнім у вітряну погоду. А Наталія Задорожня вразила не лише традиційною рецептурою вареників, ковбас, січеників, а й експериментами з продуктами, як то варенички з… оселедцем. Також були представлені їстівні букети із фруктів та овочів від Ірини Заїки.

І не обішлося без участі майстрів хенд-мейду, які представили свої роботи до уваги вибагливій публіці. Білоцерківці гідно оцінили старання майстрів, оскільки багато із них відходили від цього яскравого ряду з придбаними сувенірами.

Відмітимо плідну співпрацю «Молодої Просвіти» із відділом в справах сім’ї та молоді та управлінням освіти і науки БМР, які спільними зусиллями подарували Білій Церкві яскраве, патріотичне дійство.

“Під час проведення VIІ Білоцерківського Параду Вишиванок відбулося кілька зустрічей з громадськими і культурними діячами області, під час яких було висловлено наміри зробити розширити географію Параду. Ми налаштовані попрацювати з ними задля того, щоб наступний Парад був міжрайонним, а, можливо, і набув статус обласного”, – поділився планами на майбутнє засновник і організатор Білоцерківського Параду Вишиванок, очільник білоцерківських молодопросвітян Костянтин Климчук.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: