1,302 читачів

Івану Мазепі – 378! Теодору Дячуну – 90!

мазепа

Дві дати були гучно відзначені 20 березня в селі Мазепинці, що під Білою Церквою. Насамперед кілька сотень людей приїхало до цього мальовничого села, щоб пошанувати славетного гетьмана Івана Степановича Мазепу.

Державний діяч, покровитель мистецтв і науки, поет і великий патріот. Пам’ять про нього жива, а квіти завжди присутні біля пам’ятника. Цього року, на заклик “Просвіти” вклонитися Мазепі, відгукнулися педагоги і школярі Білоцерківської ЗОШ №1 і Білоцерківської Першої гімназії.

Гарна погода сприяла білоцерківцям. Була проведена екскурсія селом, козацьким парком, зроблено чимало фото біля військового хреста, сторожової вежі, млина і, найголовніше, пам’ятника І. Мазепі.

На урочистому мітингу виступили керівники райдержадміністрації та райради, духовенство, творчі колективи, громадські діячі. “Ми маємо зробити висновки з діяльності Івана Мазепи, щоб розбрат не звів нанівець всі потуги державотворчості”, – зазначив голова Білоцерківського м/р об’єднання ВУТ “Просвіта” Костянтин Климчук.

А після того відбулося віншування славетного ветерана УПА Теодора Дячуна. 90 років виповнилося людині широкої душі і складної долі. Вже багато років приїздить Теодор Дячун в Мазепинці, щоб віддати шану гетьману, а присутні дякують комбатанту за життєвий подвиг.

А потім ветеран запросив на гостину своїх друзів і побратимів. І всі були щирі у вітальних словах. І була рівність за святковим столом, немов відродилася давня козацька традиція українського братерства. Свої приходять до свого по своє. По розумне слово, по настанову і по натхнення в боротьбі за Україну. Довгих вам літ, Теодоре Григоровичу!

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: