1,986 читачів

Від білого до коричневого. В карате-клубі «Дайтан» відбулися кваліфікаційні іспити

DSC_1468

«Кіай» – тоненько пискнув хлопчик в білому, аж хрусткому кімоно, і ледь торкнувся ніжкою маківари. Потім оглянувся на батьків, шукаючи у них підтримки. Глядачі поблажливо розсміялися з такої поведінка малого спортсмена, але обличчя тренерів клубу були незворушні.

«Ще раз! – серйозно командує президент «Дайтану» Олексій Чижов – Так, щоб цей молодий чоловік (показує рукою на прогонистого Едуарда Резчіка, який тримав маківару) відлетів до стінки!» Після такої настанови малюк завдає нового удару. Цього разу мая-гері був більш акцентованим. Глядачі схвально кивають головами.

Ката, куміте, віджимання, присідання, «прокачка» пресу, знання термінології карате, знову удари… Робота в залі не припиняється ні на хвилину. Групи дітей-спортсменів змінюють одна одну. Так відбуваються кваліфікаційні іспити в карате-клубі «Дайтан».

Кімоно вирізняються за відтінками білого. В більш досвідчених спортсменів воно вже сіруватого кольору. Та й вік тих, хто складає іспити різний. Від п’ятирічних дітлахів, до підлітків, що роблять перші кроки на шляху до майстерності. Але вік – не головне, бо в карате-клубі «Дайтан» вміють і люблять працювати з усіма віковими категоріями.

Старших та досвідченіших «ганяють» більш вимогливо. І ось вже видно, як струмочки поту починають бігти по обличчю, коли спортсмен виконує потрібну вправу через «не можу». Це не залишається без уваги Олексія Чижова. Він сам неодноразово перемагав у найпрестижніших турнірах і знає, якою ціною здобувається перемога. Президент робить позначки навпроти прізвищ і весело мружиться. Робота йому подобається.

І настає зрештою хвилююча мить оголошення результатів. В глибокому поклоні, проявляючи повагу до спортсмена, Чижов вручає пояси. Ці смуги прошитої кольорової тканини багато важать для тих, хто сьогодні переміг. Себе насамперед. Свої капризи, лінощі, несерйозність. Найменші крутять пояси в руках і доводиться оголосити, що ними потрібно підперезатися.

А потім, для неофітів. Лунає клятва карате. Щоб зброя, якою вони самі стають, ніколи не була використана зі злими намірами. Бо карате – це має слугувати добру. І про це в «Дайтані» знають і про це піклуються.

Після іспиту ми поспікувалися з президентом спортивного клубу карате «Дайтан» Олексієм Чижовим та тренером Русланом Гурським.

– Як ви оцінюєте рівень спортсменів і чи задоволені результатом іспиту?
О.Ч.: – Хороший рівень і очікуваний результат.
Р.Г.: – Діти працювали багато, хто півроку, а хто і рік, заради одного моменту – іспиту. Вони пройшли величезний шлях, деякі з них до сих пір не вірять в те, що склали цей іспит на відмінно! Навіть сьогодні, вранці, мені скидали фото, де дитина в кімоно і з новим поясом лежить на ліжку і займається своїми справами. Справжня самовіддача!

– Хто зі спортсменів порадував найбільше?
О.Ч.: – Присяжна Марія, Шевченко Назар, Рубленко Ніна, Степченко Сергій. Назар здавав на перший синій пояс (5-кю), але перевершив себе та отримав другий синій (4-кю). Ніна теж показала відмінний результат і, замість жовтого, отримала оранжевий пояс.

– Які плани клубу «Дайтан» на найближчі півроку?
О.Ч.: – Підготовка до наступних змагань у Харкові та виїзд команди до Швеції та Польщі на міжнародні турніри

– Чому варто віддати дитину займатися карате саме у ваш клуб?
Р.Г.: – Не хочеться хвалитися, але якщо люди вибирають наш клуб, значить їм подобаються наші тренування, ставлення до дітей .Мабуть, їм є з чим порівнювати!

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: