3,956 читачів

Нехуторянські плани «Хуторка» або Замах на авіаремонтний завод

FkIwqvmaWXI

В «буремні» 90 роки ХХ століття відбулося масове знищення об’єктів ВПК та інфраструктури військового і напіввійськового призначення. Сьогодні держава намагається по мірі можливості відновити втрачене або реорганізувати те, що залишилося. Та навіть в умовах збройної агресії та в подальшому відновлення економіки і виходом на нові перспективні ринки, є випадки загрози втрати потенційно привабливих об’єктів. Таких, як нині діюче комунальне підприємство «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс». Його ставлять під загрозу не чужоземні завойовники, не терористи, а звичайнісіньке садове товариство.

«Білоцерківська химера» чи транспортний гігант?

КП «БВАК» створене в 2000 році на базі «Білоцерківського авіаремонтного заводу» та аеродрому Міністерства оборони України на виконання урядового Розпорядження №1135-Р від 27.10.1999 р. КП «БВАК» розташований в західній частині міста Біла Церква. В структурі підприємства є аеродром класу В, (сертифікат № АП 09-11), занесений до Державного реєстру цивільних аеродромів України (свідоцтво № АР 09-11 від 24.06.2003р.), з необладнаною штучною злітно-посадковою розміром 2500х80м, руліжними доріжками, стоянками для літаків. Аеродром придатний до експлуатації вдень за правилами візуальних польотів.

1

Промисловий майданчик підприємства розташований на відстані 0,5 км від аеродрому, з під’їзними автомобільними і залізничними шляхами; зі сховищем нафтопродуктів, з повною інфраструктурою для виконання робіт з продовження ресурсу авіаційної техніки в двох корпусах ангарного типу, обладнаних стапелями, вентиляційними системами, освітленням і забезпечених всіма необхідними видами енергії.

Ангари для літаків: один розміром 60х60 м, другий – 106х58м. Роботи з подовження ресурсу виконуються на літаках Іл-76, АН-12, АН-72 (Ан-74), Ан-26. В даний час технічне обслуговування на виробничих площах КП «БВАК» здійснюється, як на вітчизняних повітряних суднах, так і на літаках з близького й далекого зарубіжжя. На аеродромі «Біла Церква» базуються громадська організація «Білоцерківський аероклуб «Пілот» і Київська авіаційна школа пілотів.

Згідно з проектом Генерального плану Білої Церкви передбачається збереження КП «БВАК», його розвиток і перетворення в Центр повітряних вантажних перевезень з побудовою в перспективі нової об’їзної дороги. Необхідні інвестиції в реконструкцію підприємства та створення сучасного вантажного авіаційного комплексу у євро-азійському транспортному коридорі оцінюються в розмірі 150 мільйонів доларів. Це сміховинна сума в порівнянні з вартістю збудованих до ЄВРО-2012 стадіонів.

2

«Хуторок». Товариство з необмеженими повноваженнями?

Даних щодо засновників і керівництва «Садового товариства «Городок Хуторок» сайт товариства не дає.

3

4

Проте такі дані є в ЄДР. Він вказує, як засновників таких осіб: Гунненков Денис Валерійович, Звірянська Ірина Олександрівна, Стеценко Анатолій Станіславович.

5

6

7

З цієї трійки найбільшу цікавість викликає Денис Гунненков. Він є активним членом Народної партії (http://obkom.net.ua/articles/2009-10/22.0850.shtml), приймав рішення, будучи членом виконавчого комітету Білоцерківської міської ради. Також Денис Валерійович фігурує, як засновник у фермерському господарстві «Джерельце» (діяльність припинено), ТОВ «Шококлаб» (де видом економічної діяльності вказано «гра на гроші», дані про ТОВ у ЄДР відсутні), а як ФОП торгує легковими автомобілями, паралельно з наданням інформаційних послуг та допоміжною діяльністю у фінансовій сфері.

8

9

Але досить скромний партієць і бізнесмен Денис Гуненков має дуже потужне лобі. Йому вдалося скупити земельні ділянки, які були передані для ведення особистого селянського господарства, змінити цільове призначення земель і розпочати будівництво котеджного містечка з метою отримання прибутку від продажу нерухомості.

Хронологічно це відбувалося так:
Розпорядженням Білоцерківської РДА від 3 червня 2011 року №414 надається 76 громадянам дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Фурсівської сільської ради Білоцерківського району;

Розпорядженням Білоцерківської РДА від 31 серпня 2011 року №654 тим же 76 громадянам передано у власність земельні ділянки загальною площею 151,114 га для ведення особистого селянського господарства.

В подальшому Денис Гуненков набуває право власності на частину земельної ділянки площею 29,9985 на підставі цивільно-правових актів. Розпорядженням Білоцерківської РДА від 19 липня 2012 року №513 Гуненкову Д.В. надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо зміни виду використання частини земельної ділянки площею 21,2135 га земель з ведення особистого селянського господарства на землі для ведення індивідуального садівництва.

На підставі цього розпорядження ПП «ВАШ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИК» розроблює проект землеустрою щодо зміни виду використання земель і Білоцерківська РДА 9 серпня 2012 року своїм розпорядженням №592 даний проект землеустрою затверджує і згодом на цих землях починається спорудження котеджного містечка. Аналогічним способом у власність родини Дениса Гуненкова переходить й решта земельних ділянок.

КП «БВАК» аргументує

Керівництво КП «БВАК» занепокоїлося розпочатим будівництвом «садових будиночків», які мають такий вигляд:

6D3sYgvtCVU

Небезпідставно керівництво комунального підприємства вважає, що висота окремих «садових будинків» перевищує допустимі межі в Балтійській системі висот. Крім того будинки сприятимуть скупченню птахів, а заміряний максимальний рівень авіаційного шуму склав 102 дБа, що перевищує максимально допустимі значення. Тобто, власники «Хуторка» намагаються продати споживачу котеджі й таунхауси (видаючи їх за комфортне житло), які будуються в зоні підвищеного ризику авіапригод та з надвисоким рівнем шумів.

10

Завуальований удар

Після закликів КП «БВАК» перевірити законність забудови на ділянках, які впритул прилягають до території авіакомплексу, підприємство зазнало атаки запитами на інформацію. Листи направлялися ГО «Антикорупційний департамент». Серед його засновників фігурує давній партнер Дениса Гуненкова по аграрному бізнесу Іванов Андрій Володимирович. Ця громадська організація зареєстрована в Білій Церкві по вул. Небесної Сотні (Гординського) 2-а. Листи підписано Звірянською І.А. Хоча можна припустити, що підписантом свідомо зроблено неточності в підписі й насправді їх підписує Звірянська Ірина Олександрівна, як то вказано на сайті ЄДР. Цікаво, що людина з аналогічними даними є одним із засновників «Садового товариства «Городок Хуторок». Таким чином, використовуючи привабливу назву і саму громадську організацію «Антикорупційний департамент», як фактор тиску на керівництво комунального підприємства «БВАК».

11

12

13

Актуальне АТО

Тим часом на КП «БВАК» розпочався тиск з боку громадської організації «Рада матерів та дружин учасників АТО». Члени організації вимагають від адміністрації підприємства відмовитися від планів по реконструкції авіакомплексу в зв’язку із станом здоров’я учасників війни на Сході, які за словами матерів та дружин «…падають на землю, коли літак заходить на посадку».

14

Ситуація навколо Білоцерківського вантажного авіаційного комплексу нагадує трагікомедію. Зусилля власника земельної ділянки спрямовані на знищення стратегічно важливого для Білої Церкви і України об’єкта. КП «БВАК» і нині обслуговує до 40 літаків транспортної авіації на рік та забезпечує польоти малих повітряних суден. У перспективі є реальна можливість створення потужного авіаційного комплексу з логістичними центрами, що безумовно дасть поштовх розвитку промисловості міста, яка нині обмежена заводом по виробництву шин, меблевими мініфабриками, фармацевтичним підприємством, заводом ЗБК. Лише проведення реконструкції аеродрому дасть змогу місцевим заводам по виробництву скла, бетону, гумотехнічних виробів тощо постачати свою продукцію на будівництво. Прямий збиток держави і міста в разі перемоги «Хуторка» над «БВАК»ом сягне не одну сотню мільйонів доларів і надовго позбавить місто інвестиційної привабливості. Поки що «Хуторок» наполегливо «відгризає» в міста перспективу розвитку.

e1JrdD1EjPA

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: