2,161 читачів

В Білоцерківському краєзнавчому музеї презентували книгу «Декомунізація в Білій Церкві»

DSC_1112

Книга видана в рамках конкурсу програм (проектів) відділу в справах сім’ї та молоді БМР. Завдяки проекту Білоцерківського міського осередку ВМГО «Молода Просвіта», мешканці Білої Церкви можуть ознайомитися з процесом перейменування вулиць міста в рамках виконання ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

3 

Над книгою працювали авторські колективи Білоцерківського краєзнавчого музею (Людмила Діденко, Євген Чернецький, Олексій Стародуб), Білоцерківської «Молодої Просвіти» (Костянтин Климчук, Тетяна Виговська) та Білоцерківської «Просвіти» (Володимир Іванців, Анатолій Бондар).

В книзі розповідається про те, як приймалося рішення про перейменування вулиць міста, наведено біографії національних героїв, діячів культури і науки, на честь яких перейменовано білоцерківські вулиці, розвінчуються міфи радянської пропаганди. Книга ілюстрована планами міста з позначенням перейменованих вулиць.

4
 

Презентуючи книгу, керівник проекту Костянтин Климчук зазначив: «Ця книга буде корисною всім, хто цікавиться історією рідного краю та України – вчителям, учням, широкому загалу читачів. Що ми знаємо про національних героїв? Майже нічого. А ця книга стане справжнім посібником в самоосвіті, й імена Євгена Слабченка, Уласа Самчука, Івана Виговського займуть належне місце в свідомості українців. Також в книзі ви прочитаєте про таких діячів, як Модест Левицький, Михайло Палій-Сидорянський та учасника російсько-української війни, Героя України Ігоря Зінича, імена яких мають з’явитися в топоніміці міста».

1
 

Під час презентації виступили директор Білоцерківського краєзнавчого музею Людмила Діденко, яка розповіла про те, як народилася ідея створити такий довідник та співпрацю музею і осередку «Молодої Просвіти». Також слово взяли історик Олексій Стародуб, депутати міськради Юрій Петрик і Володимир Бабенко, радник міського голови Микола Антонюк, голова КОО НСПУ Анатолій Гай.

2
 

На завершення презентації заступник начальника відділу в справах сім’ї та молоді Валентина Степашкіна сказала: «Патріотизм, в сучасному розумінні, це все що діється і стосується нас. Саме на таких принципах діє осередок «Молодої Просвіти». Завдяки їхній участі ми сьогодні маємо змогу читати і розповсюджувати цю книгу».

Наклад довідника буде розповсюджено по міських та шкільних бібліотеках. Також планується ряд презентації в навчальних закладах м.Біла Церква.

Коментарі

коментарів

Related posts

Leave a Comment

Увійти за допомогою: